Heves esőzésekre kell számítani, árvízriasztást adtak ki több megyére

Székelyhon 2018. július 25., 16:49

Heves esőzések lesznek csütörtök estig az ország 22 megyéjében – jelenti az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM). Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) narancs jelzésű árvízriasztást léptetett érvénybe.

Ismét áradásokra kell számítani a nagy mennyiségű csapadék miatt. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Az ANM erős légköri instabilitásra vonatkozó sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki július 26-án 23 óráig Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Kovászna, Suceava, és részben Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Szeben, és szerda estig Tulcea és Konstanca megyére – számol be az Agerpres.

A szakemberek szerint ezekben a megyékben, a jelzett időszakban, főleg a délutáni-esti órákban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, erős széllökések lehetnek.

A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, elszigetelten a 40-50 litert négyzetméterenként. Az ANM felhívja a figyelmet, hogy a légköri instabilitás egészen a hét végéig kitart.

{A}

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) narancs jelzésű árvízriadót bocsájtott ki Szucsáva, Neamţ, Hargita, Bákó, Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Botoşani, Konstanca és Tulcea megyékre. A riasztás szerint az érintett megyékben a folyók kiléphetnek a medrükből a nagy mennyiségű csapadék miatt.