Szektásoktól tartanak Marosvásárhelyen

Simon Virág 2018. július 25., 12:47

A marosvásárhelyi városvezetés és a dél-koreai Li Man Hi közötti együttműködés kapcsán kongat vészharangot a POL néhány tanácsosa, állítva, hogy Li Man Hi az Élet Fájának és a Mennyek Királyának nevezi magát, azt hirdetve, hogy nélküle nincs megváltás.

Békeharcosok, vagy vallásos toborzók a csoport résztvevői? Fotó: HWPL.kr

A református és római katolikus egyházakhoz is eljuttatott levelükben a POL képviselői felhívják az egyházi elöljárók figyelmét, hogy a Mennyországi kultúra, világbéke, fény visszahozása (HWPL) elnevezésű szervezet vezetője, Li Man Hi – akivel Marosvásárhely polgármestere együttműködési egyezményt írt alá –

„a megígért pásztornak” nevezi magát.

„Paul Kim baptista lelkész több internetes fórumon is felhívja a figyelmet Li Man Hire, és ugyanígy tesznek a dél-koreai szektákkal foglalkozó lapok is, amelyek szerint Li Man Hi az Élet Fájának és a Mennyek Királyának nevezi magát,

azt hirdeti, hogy nélküle nincs megváltás, sem örök élet, sem Mennyország.

Li Man Hi azt állítja, hogy a kálvinista ideológia (...) a Sátán ideológiája, a felekezetek Jézus ellen beszélnek és korruptak lettek” – olvasható az egyházi vezetőknek eljuttatott levélben.

Ingyen biztosítanak helyszínt

A POL képviselői emlékeztetnek, hogy tavaly a marosvásárhelyi tanácsban az RMDSZ, a PNL és a PSD tanácsosai megszavaztak ötezer eurót, hogy a város küldöttei részt vehessenek a HWPL béke-csúcstalálkozóján. A küldötteket Makkai Gergely vezette. Idén májusban a helyi képviselő-testület RMDSZ-es, PNL-s és PSD-s tanácsosai megszavaztak egy együttműködési egyezményt a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, illetve a HWPL, Li Man Hi szervezete között, és Dorin Florea, valamint Li Man Hi alá is írta ezt a egyezményt, amely alapján

a városháza ingyen biztosít helyszínt Marosvásárhely-szerte a szervezet képviselőinek.

„A memorandumban kulturális cseréről egyeztek meg Marosvásárhely város és a HWPL közütt. Ki fog jönni Li Man Hi részéről? Békeharcosok, vagy toborzók a vallásos csoport részéről? Mikor a vásárhelyi fiatalok a kölcsönös tapasztalatcsere során Koreába fognak menni, messze az otthonuktól mit fognak ott tanulni? Ellenezzük, hogy Li Man Hi, a román állam által el nem ismert vallási csoport vezetője támogatást és törvényességet kapjon a város vezetőségétől” – olvasható a levélben, amelyet Dan Mașca elnök, Pápai László, Tatár Lehel, Radu Bălaș helyi tanácsosok és Adrian Mureșan párttag írt alá.

Oláh Dénes: szégyen, gyalázat

Megpróbáltuk megtudni az egyházi vezetők véleményét a levél tartalmáról és a benne állítottakról. Az ortodox esperesi hivatalban – amelyet Olimpiu Zahan vezet – mindenki szabadságon volt. Dan Fodor görög katolikus esperes érdeklődésünkre azt mondta, megkapta a levelet, de nem volt ideje tanulmányozni, így nem kívánja kommentálni. Lőrincz János, a Marosi Református Egyházmegye esperese nem olvasta még a levelet.

Li Man Hi és Dorin Florea kezükben az együttműködési dokumentummal Fotó: Facebook/Dorin Florea

Oláh Dénes római katolikus főesperes viszont elolvasta a levelet, és felháborítónak tartja, hogy a magyar tanácsosok, és – nemzetiségtől függetlenül – a magukat keresztyénnek valló helyi képviselők megszavazták az együttműködést a HWPL-szervezettel és annak vezetőjével.

{A}

„Szégyen és gyalázat, hogy hívő magyar emberek helyet adtak egy ilyen szervezetnek, megengedték, hogy a város tulajdonában lévő épületeket és helyeket ingyen használják. Bízom benne, hogy jobban megnézik ezután, mit szavaznak meg, és nem hagyják jóvá, hogy a város képviselői újra elmenjenek találkozni ezzel a vezetővel, és ennek a szervezetnek a képviselőivel” – mondta határozottan Oláh Dénes főesperes.

Az alpolgármester cáfol

Makkai Gergely alpolgármester megkeresésünkre cáfolta, hogy a HWPL-szervezetnek köze lenne a valláshoz, mint elmondta, a szervezet fő célja a világbéke megteremtése és a két Korea egyesülésének segítése. „A világ minden tájáról voltak államfők és kormányfők azon a találkozón, amelyen én Marosvásárhely képviselőjeként részt vettem. Mindenki a világbéke megteremtésének fontosságáról beszélt. Rendszeresen olvasom a tőlük kapott hírleveleket, és sehol egy sor sincs vallásról, egyházról. Azt gondolom, hogy a levélírók rosszindulattal kezelték ezt a témát.”

Újabb utazás

A csütörtöki soros tanácsülés napirendjén újra szerepel egy tervezet, amely alapján szeptemberben négytagú küldöttség megy el Szöulba a marosvásárhelyi városháza részéről, kiszállásuk 6532 dollárba és 150 lejbe kerül.