A szokásosnál is nagyobb pezsgésre számítanak a segesvári középkori fesztiválon

Antal Erika 2018. július 25., 12:09

Minden évben nagy népszerűség kíséri a segesvári középkori fesztivált, ám idén még több érdeklődőre számítanak, hiszen most a rendezvény 25. kiadásához érkeztek. Ahogy Gáll Ernő helyi tanácsos fogalmazott, jó látni ilyenkor azt a nyüzsgést, ami a városban tapasztalható.

Mutatványosok, óriások Segesváron. Archív Fotó: Antal Erika

Péntek délután fél ötkor nyitja meg kapuit hivatalosan a 25. Segesvári Középkori Fesztivál, amelynek témája a középkori legendák lesznek. Lovagok és dámák, udvari bohócok és vásári mulattatók, óriások és törpék, furcsa lények vonulnak majd fel a vár utcáin, koncertek, táncbemutatók, vásár várja az idei résztvevőket is. Ahogy Gáll Ernő önkormányzati képviselő lapunk érdeklődésére elmondta, gazdag program várja a Segesvárra látogatókat,

a hangsúly a középkoron van, azt szeretnék bemutatni, milyen volt az az időszak, hogyan éltek, hogyan szórakoztak akkoriban a vár, a város, vagy hasonló települések lakói.

„Ilyenkor nem csak a helyiek, de a környező városok, falvak lakói is itt vannak, sokan jönnek külföldről is, megpezsdül az élet”– fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy sok fiatal Segesváron ad találkát egymásnak, a vakációs programjaikat úgy időzítik az egyetemisták is, hogy ezen a hétvégén a Küküllő-parti városban találkozzanak és a várfalak között töltsék idejüket.

Emberáradat lepi el hétvégén Segesvár szűk utcácskáit. Archív Fotó: Antal Erika

Sok a visszajáró vendég, a hazaiak mellett, külföldiek is rendszeresen érkeznek, illetve olyanok, akik még nem jártak Segesváron, vagy a középkori fesztiválon.

Nem ritka ilyenkor kínai, japán, indiai érdeklődőket látni a német, olasz, angol, lengyel, svéd, spanyol, orosz, francia vendégek között.

A gazdag program szerint képző- és fotóművészeti, kézműves kiállítások látogathatók, különböző vidékek népviseletét lehet megtekinteni, illetve megvásárolni, korabeli fegyvereket és azok használatát is bemutatják, ruhák, lábbelik, fejfedők a középkori szokásokat idézik.

A zene és a tánc fontos helyet foglal el a rendezvények között, Vajdahunyadról, Gyulafehérvárról, Bukarestből, Ploiești-ről, Craiováról, Brassóból, Szebenből érkeznek az együttesek, zenészek, táncosok, komédiások, de magyarországi, olaszországi, lengyel és spanyol vendégművészek is fellépnek a program szerint.

{A}

A pénteken kezdődő és vasárnap estig tartó eseménysorozat a szervezők szerint a legrégebbi középkori fesztivál Romániában. Erre az alkalomra nem csupán a gépkocsiforgalmat zárják ki a várból, de a lacikonyhákat sem ott állítják fel. A vár alatt, egy piactéren lehet enni és inni, fent a falak között csak néhány nyalánkságot lehet majd kapni. Természetesen a vendéglők, éttermek működnek. Hasonlóképpen a vásárok kínálatát is meghatározzák,

bóvlit, ócskaságokat nem forgalmazhatnak, csupán kézműves, népi, hagyományos termékeket.

Mint minden évben, július utolsó vasárnapján emlékeznek a segesvári és környékbeli magyarok Petőfi Sándorra. Gáll Ernő elmondta, a fehéregyházi és segesvári RMDSZ-szervezetek, illetve a Petőfi Sándor Egyesület szervezésében vasárnap délelőtt 9 órakor a Ispán-kútnál koszorúznak, azt követően pedig a református templomban istentiszteletet tartanak, majd fél 12-től a múzeumkertben emlékeznek az 1849. július 31-én, a fehéregyházi csatában elesett költőre.