Másfél tonna ribizlit szüreteltek a gyergyóalfalvi ültetvényen

Tamás Gyopár 2018. július 25., 09:13

Idén nagyon megviselte a májusi szárazság az alfalvi feketeribizli-ültetvényt, a termés kétharmada elveszett, de így is közel duplája lett a leszüretelt feketeribizli a tavalyi mennyiségnek. Az alfalvi polgármester évekig dédelgetett álma megvalósult.

Fotó: Balázs Katalin

2014 őszén telepítettek 4500 feketeribizli tövet Gyergyóalfaluban, önkormányzati területen. 30-40 ember egy nap alatt ültette el kalákában a töveket. Miután Gáll Szabolcs helyi polgármester évekig tanulmányozta, e bogyósgyümölcs-termesztést, majd a csíkkarcfalvi Zágoni Elemér gyógyszerésszel, aki ebben a témában írta doktori dolgozatát, többször is konzultált, belevágott a megvalósításba. Három és fél éve már, hogy gyökeret vertek a tövek Alfaluban. Tavalyelőtt, akárcsak tavaly a tavaszi fagyokat megsínylették a bokrok.

2017-ben a külföldről behozott célgéppel 850 kg gyümölcsöt „arattak”, húsz százalékát a tervezettnek, de már akkor megtérülőben volt a befektetés.

Több, mint 1200 liter szörp lett, és szinte minden lakos megkóstolhatta. Ajándékba adták karácsony körül, de máskor is, hogy megízlelhessék az Alfaluhoz kötődők. Idén a májusi szárazság miatt lett kevesebb a termés az elvártnál, egyharmadát szüretelhették le a becsült mennyiségnek. Ez 1560 kg.

Fotó: Balázs Katalin

Kultúrcentrum műveli az ültetvényt

Idéntől a helyi Kultúrcentrum Kft. gondozza a gyergyóalfalvi három és fél éves fekete ribizli-ültetvényt. Tőkenöveléssel átadták az egy és fél hektáros területet. Helyi szakemberek tudásukkal segítenek a gondozásban, akik nyomon követték a tövek bokrosodását. Azok a Gál Máriáék, akik állítják és példával elöl járva mutatják, itthon is meg lehet élni gyümölcs-zöldség termesztéséből. Szerintük nem kell innen elmenni, csak neki kell fogni keményen dolgozni.

Helyi feldolgozóban a gyümölcs

Múlt héten szüreteltek. Nem kézzel, a tavaly Alfaluba került ribiszke-arató dolgozott a másfél hektáron, ami egy helyi lakos által került a községbe. A gyümölcs a feldolgozóba került. Erdős Ágnes a cég ügyintézője elmondta:

a mennyiség fele már szörppé alakult egy erre szakosodott helyi vállalkozás helyiségében, Zágoni Elemér receptje alapján.

Fotó: Balázs Katalin

Várhatóan 3000 liter hidegen sajtolt szörp formájában hagyja el cégét az alfalvi ribizli. Az értékesítés terén még nem jártasak, és addig, amíg minden hivatalos engedély, bevizsgáltatási eredmény nincs a birtokukban, még a címketervet sem véglegesítik – tette hozzá az ügyintéző. Arról is beszélt, hogy bár mindenhol szabadságolnak,

reméli, hogy egy hónapon belül az üzletek polcain lesz a szörp.

Elsősorban alfalvi boltokban kell majd keresni. Helyi ötlet alapján fogantak a bokrok, helyi cég termeszti, aratja, dolgozza fel és értékesíti.

{A}