Elkészültek a Karakó-völgyhíd javításával – ismét járnak a vonatok Gyimes felé

Kovács Attila 2018. július 23., 22:39

Befejezték a munkát a Lóvészhez közeli Karakó-völgyhídon, a vasúti pályát ismét használhatják a Csíkszeredából a Gyimesekbe, illetve a moldvai településekre és visszafelé közlekedő vonatok. A viadukt felújítását jövőben folytatják.

A Karakó-völgyhíd tartópilléreit is fel kell újítani Fotó: Gecse Noémi

Hétfő déltől helyreállt a vasúti forgalom Csíkszereda és a moldvai települések között, miután

újraindulhattak a Csíkszentmihályt, Ajnádot, Lóvészt és a Gyimeseket érintő vonatjáratok.

A csíkszeredai vasútállomás ügyeletesétől azt is megtudtuk, minden, a vasúti menetrendben feltüntetett járat az előírt időpontok szerint közlekedik, kivételt jelent a Jászvásár és Brassó közötti gyorsvonat, amelyet már korábban felfüggesztettek.

Buszok a vonatok helyett

A Madéfalva és Gyimesbükk közötti vasútvonalon azért vezettek be teljes vonalzárat június 20-tól, mert a Karakó-viaduktot javítások miatt le kellett zárni, Madéfalva és Gyimes között pedig többek között a jelzőberendezéseket korszerűsítették.

Sem a személyszállító szerelvények, sem a tehervonatok nem közlekedhettek az említett szakaszon, helyettük vonatpótló autóbuszok szállították az utasokat a Csíkszereda–Gyimesbükk, illetve Csíkszereda–Lóvész útvonalakon és vissza.

{A}

Van még javítanivaló

A Karakó-völgyhídon egy marosvásárhelyi cég végzett javításokat, ott a vasúti pályát kellett teljesen újjáépíteni – új vasúti síneket, betonaljakat, töltést és egy betonréteget helyeztek el, miután a korábbiakat eltávolították, és újraszigetelték az építményt. A kőtöltés leomlását megakadályozandó, a betonaljak mellé új padkát készítettek.

Jövőben a híd tartópilléreinek és a vasszerkezet felújításával folytatódhat a munka.

Az először 1897-ben elkészült, majd mindkét világháborúban felrobbantott, majd újjáépített viadukton jelenleg naponta nyolc személyszállító szerelvény halad át, de tehervonatok is használják az útvonalat.