Tanasă nem nyugszik, másodszor is pert indít a csíkszentdomokosi Községháza felirat miatt

Kovács Attila 2018. július 23., 10:46

Noha egy korábbi keresetüket elutasították, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület újabb bírósági eljárást kezdeményezett a csíkszentdomokosi községháza magyar nyelvű feliratának eltávolítása érdekében. A polgármester szerint ki kellene mondani, hogy ebből elég volt.

A csíkszentdomokosi községháza a felirattal. Nem hagyják Fotó: Veres Nándor

Másodszori nekifutásra szeretné eltüntetni a Községháza feliratot a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatalnak is otthont adó épület homlokzatáról a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC). Az első perben, amelyet ez ügyben indítottak, hiányzó iratok és a bélyegilleték kifizetésének elmulasztása miatt utasította el keresetüket a Hargita Megyei Törvényszék. Az ítéletet 2016-ban hozták, a bírósági eljárás nem folytatódott, a felirat azóta is a helyén van. Nemrég viszont

újabb pert kezdeményezett az ADEC, változatlan célkitűzéssel: nem akarják ott látni a Községháza megnevezést.

{A}

A felcsíki nagyközség polgármestere ellen benyújtott keresetben az egyesület azt kéri, hogy a bíróság kötelezze az elöljárót a felirat eltávolítására. A Hargita Megyei Törvényszék rendelkezésünkre bocsátotta a keresetlevél másolatát, ebben öt pontban indokolja kérését a felperes, különböző törvényekre hivatkozva. A felsorolás szerint a megnevezés nem a közigazgatási intézmény magyar nyelvű fordítását tartalmazza, mivel csak a Polgármesteri Hivatal, illetve Helyi Tanács feliratok lehetnének az épület homlokzatán, román és magyar nyelven. Az egyesület megjegyzi, a romániai közigazgatásban nincs olyan kifejezés, vagy intézmény, amely megfelelne a községháza kifejezés magyar vagy román nyelvű változatának. Szintén kifogásolják, hogy a felirat csak magyar nyelven olvasható, ami alkotmányellenes, ugyanakkor nem korabeli építészeti elem, mivel csak néhány éve került fel a homlokzatra.

Kérdésünkre Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere úgy nyilatkozott,

nem tesznek eleget az egyesület elvárásainak, és a közigazgatási per során igyekeznek megvédeni a feliratot, kihasználva minden jogi lehetőséget.

Egyúttal úgy vélte, ideje lenne közösen fellépni az ilyen próbálkozások ellen „Úgy gondolom, hogy nem szabad bebújnunk a saját árnyékunk mögé, eljött az ideje annak, hogy kimondjuk, aki velünk foglalkozik, annak a baját meggyűjtjük. Hagyjanak már egyszer békén, mi nem akarunk senkit bántani, végezzük a dolgunkat. Legyen vége. Azt is ki kellene deríteni, hogy kik állnak az ilyen, valakik által megfizetett egyesületek mögött” – vélekedett a polgármester.