Várja tanítványait a vásárhelyi birkózóközpont

Horváth Bálint Ottó 2018. július 23., 09:02

Elhúzódó ügyintézés után hivatalosan megnyitotta kapuit a marosvásárhelyi olimpiai birkózóközpont, amelynek tevékenységét a Román Olimpiai Bizottság finanszírozza.

Marian Berbec, Ballai Sándor és Alexandru Epuran. Hosszú távra terveznek Fotó: Horváth Bálint Ottó

A csütörtökön délben megtartott sajtótájékoztatón a Román Birkózó-szövetség alelnöke, a marosvásárhelyi Ballai Sándor – a központ koordinátora – kijelentette, megtiszteltetés, egyben nagy felelőség számukra a felkészítő központ megnyitása.

Hozzátette viszont, hogy nem véletlenül esett a választás Marosvásárhelyre, hiszen itt komoly utánpótlás-nevelés zajlik, a központ menedzsereként tevékenykedő Gyarmati Ferenc edző és játékvezető által irányított Iskolás Sportklub pedig a Bukaresti CSA Steaua után országos szinten a második helyen áll a nemzetközi eredmények tekintetében.

{A}

Hasonlóan vélekedett a Román Birkózó-szövetség elismert edzője, Marian Berbec, aki emlékeztetett, hogy felnőtt szinten Maros megye adta az első, és egyetlen olimpiai birkózót Romániának (Simon László személyében, szerk. megj.).

Elmondta, nagyok az elvárások ettől a központtól, amelyet hosszú távra terveznek, a cél pedig az, hogy

a sportolókkal a nemzetközi versenyeken való részvételen túl megcélozzák a 2024-es és a 2028-as olimpiai kvalifikációt, és akár az éremszerzés is az ötkarikás játékokon.

A Román Olimpiai Bizottság igazgatója, Alexandru Epuran közölte, Marosvásárhely megérdemli, hogy otthont adjon a birkózóközpontnak. Hangsúlyozta, a legjobb edzők mellé az ország legtehetségesebb birkózói társulnak, akik megfelelő iskoláztatási és ellátási körülmények mellett magas szintű felkészülésben részesülnek.

Mint megtudtuk, a Mureșul Sportkomplexumon működő felkészítőközpontban három edző és egy erőnléti edző vezetésével a 14 és 16 év közötti, serdülő korosztályú,

kizárólag szabadfogású birkózók tevékenykednek, akiket jól körülhatárolt edzésprogram segítségével fokozatosan belenevelnek a sportéletbe.

Az ország különböző sportklubjai képviseletében a 18 sportoló között minden korosztály legjobbja, elsőként a legutóbbi országos bajnokok, illetve a dobogós helyezettek kapnak helyet, de időközben az eredményektől függően változások is lehetnek a mezőnyben.

Az viszont már biztosra vehető, hogy az őszre tervezett induláskor több marosvásárhelyi birkózó, mint Csíki Ervin, Gombos Erik, Alexandru Mătea, Biró Krisztián és Nyulas Előd is tagja lesz a sportolói keretnek.