Nem kötelező feltüntetni a külföldi utazás célját és az útvonalat

Széchely István 2018. július 23., 14:33

Nem kell már minden külföldi utazás előtt közjegyzőhöz mennie annak a szülőnek, akinek gyereke a másik szülővel külföldre utazik.

Képünk illusztráció Fotó: Facebook/Román Határrendőrség

A kormány meghosszabbította a kiskorúak határátlépésére feljogosító beleegyezési nyilatkozatok érvényességét. A kabinet legutóbbi ülésén fogadta el a kiskorúak külföldi utazásának feltételeit meghatározó rendelkezés módosítását. Mostanáig minden külföldi utazáskor újonnan hitelesített beleegyezési nyilatkozatot kellett magával vinnie annak a szülőnek, aki a másik szülő nélkül lépte át az országhatárt kiskorú gyerekével.

A nyilatkozat érvényességét három évre hosszabbítja meg a kormányhatározat, ez idő alatt a közjegyző által hitelesített beleegyezéssel több alkalommal is külföldre utazhat gyerekével a másik szülő.

{A}

A törvény ugyanakkor lehetővé teszi a rövidebb időszakra szóló vagy alkalmankénti beleegyezési nyilatkozatok kiállítását is – olvasható a belügyminisztérium közleményében. Tudatják továbbá, hogy

a nyilatkozatban már nem kötelező feltüntetni az utazás célját és az útvonalat,

illetve hogy a nyilatkozatot tevő szülő bármikor visszavonhatja beleegyezését, erre vonatkozó kérését a határőrség bármely, ügyfélszolgálattal rendelkező kirendeltségén benyújthatja. A határőrség ilyen esetben azonnal értesítést küld a határátkelőhelyekre, ahol megakadályozzák, hogy a kiskorú elhagyja az országot.