Gyergyószentmiklós központjában versenyeztek

Gergely Imre 2018. július 22., 18:53

A nézők és versenyzők mindent megkaptak, amit elvárhattak a Gyergyószentmiklós központjában lebonyolított Time Attack bajnoki futamon. A Richy Racing Team által, a Román Autósport Szövetség égisze alatt megszervezett autóversenyen 28-an álltak rajthoz.

A 15 éves pilótalány nem csak versenyzett, szórakoztatott is Fotó: Gergely Imre

Volt minden, ami egy jól sikerült autóversenyhez kell: profi pilóták az ország legjobbjai közül, vállalkozó szellemű helyi versenyzők, akiknek szurkolni lehetett, száguldás, gumiszag, száraz aszfalt és felhőszakadás miatt megváltozott útviszonyok.

És még egy versenybaleset is, amelyben nem történt személyi sérülés.

{A}

Mivel hivatalos országos bajnoki futam volt, gyakorlatilag mindenki megjelent, aki a sportág hazai élmezőnyéhez tartozik, Máramarostól Brăiláig, hiszen értékes pontokat lehetett szerezni, amelyek sokat számítanak majd a végeredménynél.

Ha a nézőknek nem is kedvezett igazán az időjárás, a viadalt izgalmasabbá tette, hiszen száraz aszfalton és esőben, vizes útfelületen is végig kellett száguldani a Szabadság teret és a Kossuth Lajos utca felső szakaszát jelentő versenytávon.

Fotó: Gergely Imre

Amint Bilibók Csongor, a Hexan Motorsportklub elnöke elmondta, kicsit sem volt könnyű a megváltozott körülmények között jól teljesíteni, az egész mezőnyben talán egy vagy két versenyzőnek volt speciális esőgumija. 

Egy pilótának nem is sikerült hibamentesen a viadal, megcsúszott az egyik lassító „sikánban” (a chicane, avagy sikán jelentése: két gyors irányváltoztatás egymás után) és a Fenyő áruház falának csapódott.

Szerencsére csak az autó és az épület károsodott, személyi sérülés nem történt.

Ahogy mondani szokás ilyenkor, a mentősök csak nézőként vettek részt a versenyen, és ez így is van jól.

Fotó: Gergely Imre

Külön színfoltja volt a versenynek a mindössze 15 éves kislány, a brăilai Covalschi Ionela produkciója, aki rózsaszínre festett BMW-jével profi szintű bemutatót tartott a szép számú közönségnek.

Gyergyószentmiklós jól teljesített mint versenyhelyszín, már megvan a szándék, hogy a későbbiekben további hivatalos, országos versenyeknek is helyet adjon a város. 

A verseny dobogósai

Ifjúságiak: 1. Kiss Szilárd (Opel Astra), 2. Fazakas Erik Zsolt (Renault Twingo), 3. Domokos Sándor (Honda Civic).

Az ifjúsági kategória első két helyezettje az 1-es géposztály (1600 köbcenti alatt) viadalában is az első két helyet érte el, mögöttük még László Loránd (VW Golf) fért fel a dobogóra. 

További eredmények:

2-es géposztály, (1600-2000 köbcenti): 1. Martincsek Zoltán (Peugeot 205 GTI), 2. Gergely Emil (Opel Astra GSI), 3. Elekes Róbert László (Peugeot 206).

3-as géposztály, (2000 köbcenti fölött): 1. Claudiu Orha (Mitsubishi Colt). 2. Zölde Adorján (Seat Ibiza Cupra), 3. Bilibók Csongor (Fiat Punto).

4-es géposztály (4x4): 1. Marius Hudema (Subaru), 2. Puskás Elemér (Audi RS3), 3. Boros Emil (Subaru Impreza).

A gyergyói autósok megmérettetésében a nyílt versenyben Bilibók Csongor érte el a legjobb időeredményt. A gyergyóiak további sorrendje: 2. Sándor Szilád (BMW325i), 3. Puskás Elemér, 4. Elekes Róbert László, 5. Katona Mihály (Citroën Saxo), 6. Kis István (Mazda MX5), 7. Alexandru Munteanu (Mercedes CLK).