Nagyon rossz üzletet köthetünk azzal, ha féláron vásárolunk késkészletet a házalóktól

Pethő Melánia 2018. július 23., 15:35

Több célja is van annak, hogy közös programra hívja a „szakmabelieket” és a lakókat a Gyergyószárhegyi Polgárőrség – ezek közül az egyik legfőbb, hogy népszerűsítsék tevékenységüket. Szombaton tartották második Polgárőr Napot.

Fotó: Pál Árpád

Környékbeli és távolabbi településeken működő polgárőrségek, illetve helyi lakók és támogatók jelenlétével zajlottak a szárhegyi vásártéren tartott programok, amelyek között a szakmázásnak, az oktatásnak és a szórakozásnak is helye volt.

A Gyergyószárhegyi Polgárőrség tagjai különböző szervek és szervezetek bevonásával igyekeztek olyan programokat biztosítani, amelyek segíthetik a polgárőrök munkáját. Így a gyergyószentmiklósi vöröskeresztesek elsősegély-bemutatójából, a helyi rendőrség képviselőjének biztonságos közlekedésről szóló előadásából okulhattak a Gyergyószentmiklósról, Zetelakáról, Homoródalmásról, Csíkszentdomokosról érkező polgárőrök és a vendéglátó csapat tagjai.

Elsősegély-bemutató a Polgárőrség Napján. Bármikor jól jöhetnek az itt tanultak Fotó: Lukács Géza

Találkozni, tapasztalatcserét folytatni a környékbeli polgárőrökkel, megköszönni az eddigi támogatóknak a hozzájárulást, népszerűsíteni tevékenységünk fontosságát – ez a célja a Polgárőrség Napjának Szárhegyen

– ismertette lapunkkal Lukács Géza, elnökségi tag. Hozzátette, a másodjára rendezett eseménynek egy következő célja is volt:

adománygyűjtést indítottak el egy terepjáró megvásárlásáért.

„Egy ilyen járművel sokkal hatékonyabb lenne a munkánk a mezőkön” – magyarázta. A támogatói segítség nem csak a mezőőrzésben jelentene pluszt – tette hozzá. A csapatokkal folytatott tapasztalatcsere következtetéseként is megfogalmazódott: szükséges az anyagi háttér ahhoz, hogy a polgárőrség hatékonyan tudja kifejteni tevékenységét a lakók biztonsága és javaik védelme érdekében.

{A}

Az önkéntesség szép és jó, de ha nem állnak mellé, önerőből szinte lehetetlen hatékonyan tenni a közösségért. Csak úgy lehet csinálni, ha a közösség is részt vállal

– fogalmazott Lukács.

Összegezve az elmúlt egy év tevékenységét elmondta, a szárhegyi polgárőrök összesen 3000 órát járőröztek a mezőkön és a faluban, jelenlétüknek köszönhetően érezhetően csökkentek a tolvajlások, a csalók próbálkozásai. „Nagyon sok személyt tanácsoltunk el Szárhegyről, így megszűntek a besurranók tolvajlásai, eltűntek az álcsatornások, a házaló árusok” – állítja a polgárőr. Ismertetve néhány esetet, arra figyelmeztet, „ne essünk olyan tévedésbe, hogy jó üzletet kötünk azzal, ha féláron megvásárolunk egy késkészletet a házalóktól. Tudni kell, hogy

a házalók elsősorban nem azért mennek be az udvarokra, hogy eladják a portékájukat, hanem, hogy megnézzék, hogy az ott lakó honnan veszi elő a pénzt, hol tartja a kulcsot, hányan laknak a lakásban.

Az igazi üzlet nekik abban van, hogy felmérve a terepet, mint lehetséges célpontot, egy következő alkalommal visszatérjenek és véghezvigyék a gonosz szándékukat. Erre megy ki a buli. A többi csak álca” – figyelmeztet Lukács Géza. Hangsúlyozza, az idegen házalókat ne engedjük be udvarainkra, mert ezzel kiszolgáltatokká tesszük saját magunkat.

A mezőkön a „szekérszámra átvonuló szarkák” okoztak korábban hatalmas károkat. Szervezetten, hat-hét szekérrel érkeztek fényes nappal, és amit értek, mindent vittek. Volt eset, hogy nem szatyornyi, hanem tonnányi zöldséget próbáltak elvinni.

Olyan gyorsan tudják szedni a pityókát, hogy nincs az a pityókaszedő, aki versenyezne velük

– állítja Lukács. Elmondta, polgárőrtársaival tavaly csak a mezőkön 2000 órát járőröztek, ennek köszönhetően jelentősen csökkentek a tolvajlások. „Rájöttek, hogy nem tudnak nyugodtan mozogni, örökké ott van valaki, aki kérdőre vonja őket” – magyarázza.

Lukács Gáza hangsúlyozza, a közbiztonság érdekében és a lopások visszaszorításáért fontos, hogy a lakók segítsék a polgárőrök munkáját. Kéri, hogy ha bármi gyanúsat észlelnek, ne legyenek passzívak, azonnal ragadjanak telefont, és tárcsázzák a 0735-785.607-es telefonszámot. A 73 szárhegyi polgárőr közel fele nagyon gyorsan mozgósítható, aki pedig nem tud azonnal kiszállni a jelzett helyszínre, abban segít, hogy az eltanácsolt vagy menekülő idegenek útvonala lekövethető legyen.