Gyorssegély a háziorvosi ügyeleti központoknak

Bíró Blanka 2018. július 22., 18:36

A kormány tartalékalapjából 25 millió lejt utaltak ki arra, hogy továbbra is biztosítani lehessen a háziorvosi ügyeleti központok működését. A sürgősségi kormányrendeletben ugyanakkor azt is leszögezik, hogy egyelőre újabb központok nem alakulhatnak meg.

Fotó: Gecse Noémi

Vass Levente RMDSZ-es képviselő lapunknak elmondta, a háziorvosi ügyeleti központok létrehozását a szövetség szorgalmazta, nyugat-európai, magyarországi mintára, hogy tehermentesítsék a kórházak sürgősségi osztályait. A szakpolitikus emlékeztetett, hogy ezek a központok sok helyen megalakultak, jól működnek, ám sok helyen létre sem hozták, vagy orvoshiánnyal küzdenek, kevés beteg veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

{A}

Az idei költségvetés elfogadásakor több pénzt hagyott jóvá a parlament a működésükre, mint egy évvel korábban, ám a büdzsé elfogadása után az akkori egészségügyi miniszter megnövelte az ott szolgálatot teljesítő orvosok és asszisztensek órabérét, így a keretösszeg már nem fedezte a kiadásokat. A megyékben különböző módon oldották meg ezt a helyzetet, volt ahol a meglevő összegből gazdálkodtak, és kevesebb órabért adtak, ám volt ahol kiadták a megemelt fizetéseket, így a pénzük már elfogyott.

Oda jutottunk, hogy vannak megyék, ahol már nincs pénz az ügyeleti központok működésének fedezésére. Ezért volt szükség a gyorssegélyre, amíg a lesz költségvetés-kiigazítás, elvesznek a kormány tartalékalapjából

– részletezte Vass Levente. Elmondta, az intézkedésnek a másik lecsapódása, hogy a költségvetés módosításáig nem lehet új központokat megalakítani, hiszen nem lenne pénz a fenntartásukra. A kormányhatározatban ugyanakkor azt is tisztázzák, hogy

ahol kevés a konzultáció, nincs igény a központ szolgáltatásaira, eldönthetik annak a megszüntetését.

A szakpolitikus szerint ez egy korrekt rendezése a fennálló helyzetnek, ám az RMDSZ azt támogatja, hogy ezek a központok továbbra is működjenek, az ott dolgozók kapjanak megfelelő bérezést, és népszerűsítsék a szolgáltatásaikat akár a sajtóban is, hogy a betegek inkább ott kérjenek segítséget, ne a sürgősségen. A következő évtől lesz arra pénz, hogy újak is megalakuljanak, mondta a Maros megyei képviselő. Jelenleg ország szinten 352 központnak van szerződése az egészségbiztosító pénztárral, és további 27 kapott működési engedélyt az egészségügyi minisztériumtól, ám ezek megalakulására még várni kell.