Botrányba fulladt a kutyaivartalanítási akció

Bíró Blanka 2018. július 19., 21:49

Két nap alatt véget ért a háromnaposra előkészített sepsiszentgyörgyi akció, a tervezett 90 kutya helyett csak 24-et sikerült ivartalanítani. Szinte senki nem tartotta magát az előzetes megállapodáshoz: a Őrkő-negyedben lakók végül nem voltak együttműködők, az orvoscsapat pedig hamarabb hazament.

Terv és valóság. Ezúttal nem teljesen találkozott. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat megbízásából egy bukaresti állatklinika orvoscsapata – németországi alapítványi támogatásával – három nap alatt összesen kilencven Őrkő-negyedi kutyát ivartalanított volna, azonban

az akció botrányba fulladt, két nap alatt összesen huszonnégy kutyát tudtak megműteni.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, noha a felekkel előzetesen egyeztettek, senki nem tartotta magát a megállapodáshoz. A bukaresti orvoscsapat azt ígérte, mozgórendelőjükben ivartalanítják a befogott ebeket, aztán mégis a közösségi házban kezdték el hétfőn a műtéteket. A lakók felháborodása miatt kedden az akciót elköltöztették a szépmezői kutyamenhelyre.

Az Őrkő-negyedben lakók sem voltak együttműködők, nem segítettek a kutyák befogásában, és

az ivartalanított ebeket nem akarták visszafogadni,

azt kérték, tartsák az állatokat a menhelyen. A bukaresti csapat végül egy nappal korábban távozott, mert az őrkőiek kitámadták őket, követelve, hogy vigyék magukkal a kutyákat.

{A}

Az alpolgármester szerint az akció félsikerrel zárult, becsléseik szerint két év alatt mintegy kétszáz kiskutyával lett volna több a negyedben, ha ezt a huszonnégy ebet nem ivartalanítják. Már az elmúlt években is több száz kutyát befogtak az Őrkőről, hogy fékezzék a kóborkutya-utánpótlást, ám a megoldás az lenne, ha a szaporodásukat akadályoznák meg.

Tóth-Birtan Csaba hangsúlyozta, a következő időszakban még több kutyát gyűjtenek be, a menhelyen berendezett rendelőben pedig önerőből oldják meg az ivartalanítást. Becsléseik szerint az Őrkőn mintegy kétszáz eb él, tulajdonképpen az utcán kóborolnak, mert a gazdáik nem törődnek velük.