Állami támogatás a végzős diákoknak

Barabás Hajnal 2018. július 19., 10:11

Hamarosan lejár a határidő, ameddig munkanélküli segélyt kérvényezhetnek a végzős diákok. A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségnél azok a tanulók is regisztrálhatnak álláskeresőként, akiknek nem sikerült az érettségijük vagy az egyetemi záróvizsgájuk.

Képünk illusztráció Fotó: Thomas Campean

A 2017–2018-as tanévben végzett középiskolások július 24-ig jelentkezhetnek a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségnél, ha kérvényezni szeretnék a munkanélküli segélyt. A támogatásra jogosultak azok is, akiknek nem sikerült az érettségi vizsgájuk, viszont igazolást kell felmutatniuk a tanintézettől, ahol tanultak, hogy mikor fejezték be a tanulmányaikat.

{A}

A felsőoktatási intézmények végzős hallgatóinak a tanév lezárta után, vagy a sikeres záróvizsgájuk után 60 nap áll rendelkezésükre, hogy igényeljék a 250 lejes állami támogatást. Azok a végzős tanulók, vagy egyetemi diákok, akiket nem zártak le az év végén, a pótvizsgájuk utáni dátumtól számítva 60 napon belül jelentkezhetnek a munkanélküli segélyért. Ebben az esetben az iskolai igazoláson szerepelnie kell a pótvizsga dátumának. A leadási határidő lejárta után is kérhetik a diákok, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vegyék őket, azonban elesnek a munkanélküliségi segélytől. Viszont a többi regisztrált álláskeresőhöz hasonlóan  jogosultak szaktanácsadásra, különböző szakmai segítségre az álláskeresésben, illetve bizonyos, az ügynökség által biztosított képzésekre. Ugyanakkor a saját vállalkozás elindításában is nyújtanak tanácsadást.

További információkat az ügynökségnél, vagy a locuridemuncaharghita.ro oldalon találhatnak.