A meghirdetett szakiskolai helyek mindössze 58 százaléka telt be

Molnár Rajmond 2018. július 20., 15:56

Úgy tűnik, a szakoktatást népszerűsítő kampányoknak továbbra sem ért be a gyümölcse: a következő tanévre meghirdetett helyek alig fele telt be csak az első beiratkozási szakasz során a Hargita megyei szakiskolákban. Sőt, az előző évek beiratkozási adataihoz képest is jóval kevesebben iratkoztak idén.

Lesz-e ki odaálljon a munkagép mellé? Népszerűtlen a szakoktatás Hargita megyében. Archív Fotó: Veres Nándor

A meghirdetett szakiskolai helyek mindössze 57,56 százaléka telt be Hargita megyében az első beiratkozási szakaszban, azaz 860 helyre 495 diák jutott be – tudtuk meg a Hargita Megyei Tanfelügyelőség kimutatásából. Összehasonlításképpen:

a nemrég véget ért 2017–2018-es tanév előtt a meghirdetett helyek 65,35 százalékára (834-ből 545 hely), a 2016–2017-os tanév előtt pedig 64,5 százalékára (756-ból 488 hely) jelentkeztek diákok a felvételi első szakaszában.

E számadatok és összehasonlítások azért is érdekesek, mivel az elmúlt évek során a megye számos politikusa lobbizott a szakiskolai oktatás fontossága mellett, illetve több szakoktatást népszerűsítő kampányt is szerveztek az illetékesek. Ez természetesen fontos is hiszen köztudott, hogy milyen mértékű munkaerőhiány van a térségben a szakmák terén. 

{A}

Még lehet jelentkezni

A még üresen maradt helyekre augusztusban és szeptemberben is lehet jelentkezni, ezalatt pedig még iratkoznak diákok, hiszen még nem járt le a pótvizsgaidőszak. Azonban

lehetnek tagozatok, amelyeket nem sikerül ősszel elindítani a kevés jelentkező diák miatt

– nyilatkozta lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő. Elmondta, a szakiskolai osztályok profiljait a térség vállalkozásainak igényei szerint állítják össze, az eddig iratkozott diákok alapján pedig vannak népszerű és kevésbé népszerű tagozatok.

Csíkszéki szakok

Csíkszéken például népszerű a Székely Károly Szakközépiskola autószerelő tagozata, de Kós Károly Építőipari Szakközépiskola víz-, gázszerelő szakán sem maradtak üres helyek. A Venczel József Szakközépiskola pék-, sütőipari szakmunkás tagozatán is betelt a meghirdetett 28 hely.

Népszerűtlen viszont az utóbbi iskola kertész osztálya, ahol még 21 helyre várják a szakmát tanulni vágyókat, emellett a Székely Károly Szakközépiskola hálózati-villanyszerelő, illetve hegesztő és esztergályos szakán sem tolonganak a jelentkezők. Utóbbiak egyébként a duális-szakképzés program részeként indulnak, elsőként Csíkszéken.

A csíkdánfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola hegyvidéki gazda szakjára is csak ketten jelentkeztek eddig a 28 helyből.

Ezzel ellentétben a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Iskolaközpont agroturisztikai-dolgozó, illetve pincér és közélelmezési eladó ágazatain alig maradtak üres helyek.

Késik a mentalitásváltás

A főtanfelügyelőtől arról is érdeklődtünk az imént felsorolt számadatok tükrében, hogyan látja, idén miért csökkent a szakiskola iránti érdeklődés a megyében. Meglátása szerint,

a kevés iratkozó annak is köszönhető, hogy a nyolcadikosok közül sokan pótvizsgára, osztályismétlőre maradtak, de sokan jó időre vagy végleg abbahagyják az iskolát a nyolcadik osztályt követően, tehát lemorzsolódás van.

Tudni kell, hogy a tanfelügyelőség a szakiskolai osztályok helyeinek számát mindig az év eleji beiskolázási számok alapján állítja össze. „Majd ősszel látjuk meg ténylegesen, hogy mennyire telnek be a helyek” – húzta alá Görbe Péter. Arra is rámutatott, amit egyébként kevesen tudhatnak, hogy

a szakiskolai oktatásba azok is beiratkozhatnak, akik nyolcadikot követően nem folytatták egyből a tanulmányaikat, akár több évet is távol maradtak az iskolapadtól.

A főtanfelügyelő úgy látja, hiába a szakoktatást népszerűsítő kampányok, a mentalitásváltás időigényes folyamat, ami a szakiskolai oktatás fontosságának elismerését jelenti.