EMI-tábor: ha jelképeinket kényelmesen tudnánk használni, nem lenne ekkora értékük

Gergely Imre 2018. július 18., 17:08

Az 1918-as év százéves évfordulója adja az idei, sorrendben 14. EMI-tábor eladásainak fő témáját. Neves történészek tartanak előadásokat ehhez kapcsolódóan, de közéleti személyiségek is elemzik, hogy hol is tart Erdély és az itt élő magyarság száz évvel azután, hogy egy másik ország része lett.

Hogy hol tart most, 2018-ban az erdélyi magyarság és az országrészt magához csatoló Románia viszonya, az Nagy Zoltán, gyergyószentmiklósi polgármester felszólalásában fogalmazódott meg az EMI-tábor szerdai megnyitóján.

Ahogy száz éven át, most is üldözik szimbólumainkat, zajlanak a magyar ügyeket felkaroló személyek ellen a zaklatások.

„De ez nem is baj, ezzel edzésben tartanak. Aki pedig edzetté válik, az szívóssá, jó harcossá alakul” – fogalmazott. Kifejtette:

minden apró zászló, minden magyar felirat nagyobb értékkel bír most, hogy üldöztetéseket kell vállalni érte. Ha kényelmesen ki lehetne tűzni bárhová, akkor nem is becsülnénk eléggé.

A megnyitón felszólalt még Mezei János, ezúttal a Magna Carpatica Egyesület elnökeként, Szerletics József, az ősmagyar hagyományokat ápoló Magyar Turán Alapítvány képviselőjeként a tábor hagyományőrző jellegét jelezve, valamint a szervezők, az Erdélyi Magyar Ifjak tisztségviselői, Sorbán Attila Örs és Szűcs Péter.

Hangsúlyozták, fontos lépés, hogy az esemény visszaköltözött eredeti színhelyére, Gyergyószentmiklós közelébe, a 4-es kemping területére, és hosszú távra terveznek itt.

Zenekarok, történészek, közéleti kérdések

A nyitónapon a P. Box és a Zorall a két nagynevű fellépő. Koncertezik még az Alvin és a Mókusok, a Beatrice, a Romantikus Erőszak és a Moby Dick is számos fiatal, vagy feltörekvő zenekar mellett.

Az előadósátrakban érdemes figyelni a történelmi tárgyú előadásokra, ahol mások mellett Raffay Ernő, Vincze Gábor, vagy Köő Artúr oszt meg ismeretek a magyar történelemmel kapcsolatosan.

A Jogaink sátorban a jellemző jogtiprások és a jogok érvényesítésének lehetőségei vannak napirenden. Az aktuális politikai témák, az autonómia kérdése is terítékre kerül.

Jelen lesz Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács vezetője, jelezte jelenlétét Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is meghívást kapott, várják őt, vagy az általa küldött személyt is a politikai vitához.

A csütörtöki kínálatból:
12 órakor az előadósátorban Izsák Balázs SZNT-elnök és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő az autonómiastatútum helyzete és a folytatás… címmel szól a hallgatósághoz. A hagyományőrző programok között bemutatkozik az ősmagyar hagyományokat ápoló Kurultáj, lesznek honfoglaláskori és középkori harci bemutatók. A Jogaink sátor előadói által felvetett kérdések: Mi fér bele és mi nem a szólásszabadságba?; Miért nem loboghat a székely zászló? A nagyszínpadon este 8-tól Szkítia, 10-től pedig a Road koncertezik.