Beke Csilla: petárdák, airsoftjáték és egy zászló alapján ítélték el Bekééket

Bíró Blanka , Székelyhon 2018. július 18., 16:33

Az ítélet és a vádak alaptalanok, bizonyítékok hiányában születtek, az ügyészség és a bíróság petárdákra, egy airsoft játékra és egy zászlóra alapozott – állapította meg Beke Csilla, Beke István felesége.

Fotó: Beke Csilla/Facebook

A terrorvád miatt öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Beke István felesége kedden a börtönlátogatás során kapta meg férjétől a kiközlést, hogy a hatóságok visszaszolgáltatják a korábban lefoglalt tárgyakat, laptopot, merevlemezeket, telefonokat, SIM kártyákat, adathordozókat, cédéket, DVD-ket.

Kivételt képeznek a petárdák, egy airsoftjáték és egy zászló, ezek a tárgyi bizonyítékok az ügyben.

Beke Csilla lapunknak elmondta, ebből is egyértelműen kiderül, hogy Beke Istvánt ártatlanul ítélték el, nem követett el semmit, és nincsenek terhelő bizonyítékok ellene. Beke Csilla a Facebookon tette közzé annak a messenger-beszélgetésnek a részletét, amelyből kiderül, hogy

a petárdákat Beke István egy évvel korábban szilveszterre rendelte, ám a tűzijáték-forgalmazó cég csak a rendelés felét szállította le, majd 2015. november 15-én lépett kapcsolatba Bekével, hogy küldi az elmaradását.

„Ezt tekintik konkrét lépésnek a merénylet tervezésben. Kérdés, hogy miért éppen akkor lépett vele kapcsolatba a cég, hogy rendezze a tartozását, de erre már nem kapunk választ” – részletezte Beke Csilla.

Fotó: Beke Csilla/Facebook

Arra is kitért, hogy a lefoglalt airsoft-játékot nagyon sok helyen használják, három játékmóddal, csapatlogóval van ellátva, és ezt állította be detonátornak az ügyészség. Egyértelmű, hogy pukkanós tűzijátékból, airsoft-játékból nem lehet bombát készíteni, szögezik le Bekéék. Beke Csilla lapunknak elmondta,

még mindig nem kapták meg a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék jogerős ítéletének indoklását, attól tartanak, hogy ennek kiállítását elhúzzák, holott szükség van a dokumentumokra, hogy tovább léphessenek az ügyben.

Minden segítségre szükség van a civil szervezetek, pártok részéről, hogy a még lehetséges jogi lehetőségeket kihasználjuk, mondta Beke Csilla. Hangsúlyozta:

Beke István csak akkor fogadja el a lehetséges elnöki kegyelmet, ha ártatlanságát elismerik, hiszen nem követett el semmit.

Az Erdélyi Magyar Néppárt a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordul a Beke-ügyben, amint megkapják az ítélet indoklását, perújrafelvételt és az ítélet megsemmisítését kérik. Tőkés László EP képviselő pedig úgy véli, Klaus Johannis államfő soron kívüli kegyelembe kellene részesítse a két foglyot, mert a kiszabadításukra ez a legrövidebb út. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat pedig rendkívüli jogorvoslatot kér, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához intéznek sürgősségi kérelmet.