Szászgáspár Barnabás búcsút int az önkormányzatnak

Szucher Ervin 2018. július 18., 17:03

Benyújtotta lemondását a marosvásárhelyi képviselő-testület RMDSZ-frakciójából Szászgáspár Barnabás, a tavasszal felbomlott Maros KK edzője. A tréner az újonnan alakult Városi Sportklub (VSK) alelnöki székében, illetve az újjáalakuló felnőtt csapat élén folytatja.

Vissza a pálya szélére. Teljes munkaidejét a sportnak szánja. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Mindössze két évet tartott Szászgáspár Barnabás politikai pályafutása. A marosvásárhelyi önkormányzati képviselő szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy megválik az önkormányzati képviselői tisztségétől.

A sportembert ezelőtt két hónappal nevezték ki a frissen alakult Városi Sportklub élére, Szászgáspár pedig nem akart esetleges összeférhetetlenségi helyzetbe kerülni.

A tavasszal csődbe jutott Maros KK volt főedzője az új klub alelnöki tisztsége mellett a tréneri állást is elvállalta.

Munkáját régi-új kollégája, George Trif fogja segíteni, az alsó szinten kezdő férfi felnőttcsapat célja pedig a mielőbbi feljutás az élmezőnybe.

Az RMDSZ nehéz szívvel búcsúzott Szászgáspár Barnabástól, aki mind szakmailag, mind emberileg a tízfős frakció egyik legértékesebb tagja volt. Vass Levente, a szervezet városi elnöke egy korongot és egy pingponglabdát adott át köszönete jeléül.

Vass Levente korongot ajándékoz Szászgáspár Barnabásnak Fotó: Szucher Ervin

Mint részletezte, előbbit azért, hogy emlékeztesse, milyen emberfeletti áldozatokat hoznak a kis jégkorongozó gyerekek szülei, akik évek óta saját zsebből finanszírozzák csemetéik utaztatását olyan székelyföldi városokba, ahol létezik műjégpálya, míg az asztalitenisz-labdát azért, hogy mérete által mindig emlékeztesse a kis, ám mégis fontosnak tartott sportágak támogatására.

A korongnak viszont egy másik szerepe is van: tudatosítani a közvéleménnyel, hogy a közeljövőben a magyar kormány és az RMDSZ közreműködése által épülhet meg Marosvásárhelyen egy sátorral fedett műjégpálya.

{K1}

Tervei közül Szászgáspár Barnabás a tömegsport felkarolását, az utánpótlás-nevelést és az infrastruktúra kialakítását nevezte a legfontosabbnak. Mint mondta, a városi klub tizenkét szakosztállyal indul, de a cél az, hogy további sportágakkal bővítsék.

Tárgyalóasztalhoz ültek a magánklubok vezetőivel is, próbálva megértetni velük, hogy nem egymás vetélytársai, hanem kiegészítői. Ugyanakkor nagy hangsúlyt próbálna fektetni a marosvásárhelyi sport hitelességének visszaállítására.

Belátta, az utóbbi egy-két évben történtek után nem lesz könnyű feladat, azonban úgy érzi, komoly hozzáállással és eredményes szerepléssel, sikerülhet.

Kérdésünkre, hogy ehhez már startból nem kellett volna-e megszabadulni az olyan emberektől, akik eljátszották a szurkolók, támogatók, sportolók és játékosügynökök előtt az említett hitelt, a VSK alelnöke azzal replikázott, hogy „az ő idejükben eredményt is fel tudtak mutatni a vásárhelyi csapatok”.

{A}

Felvetésünkre, hogy mind a klub alelnöki tisztsége, mind a férfi kosárlabdacsapat edzői tisztsége, amennyiben komolyak a szándékok, egész embert kívánna, Szászgáspár elmondta, hogy a jövőben úgy igyekszik egyeztetni a két feladatát, hogy mindenre jusson idő.

Nem mondhattam le a kosárlabdáról, hiszen a vírust nem lehet oly könnyen kiölni az emberből. Mindmáig számomra az prioritást élvez

– jelentette ki az alelnök-tréner, akinek egy harmadik funkciója is van a VSK-nál: ő felel a kosárlabda-szakosztályért.