Öt vásárhelyi és három udvarhelyi az országos bajnokság dobogóján

Székelyhon 2018. július 18., 11:54

Több mint 350 versenyző részvételével zajlott múlt hét végén Resicabányán a felnőtt birkózók országos bajnoksága.

Színvonalas birkózást láthatott a resicabányai közönség. Archív Fotó: Barabás Ákos

A sportág legjobb hazai képviselőit felvonultató nagyszabású megmérettetésen öt marosvásárhelyi sportoló remek teljesítménnyel öt érmet (négy ezüst és egy bronz) szerzett.

A Mureșul SK versenyzője, Răzvan Kovacs három győzelemmel a döntőig menetelt, ahol az 57 kilogrammos súlycsoportban nagy küzdelemben alulmaradt a Bukaresti Steaua neves birkózójával, az Eb-ezüstérmes Andrei Dukovval szemben.

{A}

Márton József edző tanítványának így meg kellett elégednie a második hellyel, akárcsak további három marosvásárhelyi versenyzőnek. Adrian Recorean (92 kg) és Cosmin Podar (125 kg) a Marosvásárhelyi VSK színeiben szerzett ezüstöt. Vlad Boeriu a 97 kg-osok között szintén második lett, ő a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklubnál kezdte pályafutását, az országos bajnokságban viszont már a Kolozsvári CSU-t képviselte.

Négyen az érmes vásárhelyi birkózók közül, illetve az edzők Fotó: Facebook/Gyarmati Ferenc

A marosvásárhelyi küldöttség bronzérmét Tudor Racoțan (Marosvásárhelyi ISK) szerezte, a 86 kg-os súlycsoportban. A sportolókat Gyarmati Ferenc, Fazakas Csaba és Dragoș Vlad készítette fel.

Három udvarhelyszéki dobogós

Mivel a Székelyudvarhelyi Fások SK keretét főként ifjúsági birkózók alkotják, a klubot egyedül Gergen Zoltán képviselte Resicabányán. A 21 éves sportoló az előkelő harmadik helyen végzett a 92 kilós súlycsoportban.

Nagyon szép eredmény ilyen fiatalon érmet szerezni a felnőttek között. Ha Barni kitart a birkózás mellett, sokat tud még fejlődni, és biztosan szebbé varázsolja majd a bronzot

– mondta az U23-as országos bajnok edzője, Bodrogi Csaba.

Gergen, Juon, Jakab és Molnos. A legjobbak között végeztek Fotó: Facebook/Fások Sportklub

Az udvarhelyszéki birkózást még hárman képviselték az országos bajnokságban, mindannyian a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklubnál kezdték pályafutásukat, most a Kolozsvári U színeiben léptek szőnyegre.

Molnos Norbert a 70 kilósok között a döntőig verekedte magát, azonban térdszalagproblémák miatt vissza kellett lépnie, így ezüstérmes lett. Jakab Árpád (74 kg) bronzérmet szerzett, Juon Mihály (57 kg) pedig negyedik lett.

A resicabányai rendezvény az egyik utolsó felkészülési tornaként szolgált a román válogatott tagjainak az október 20–28. között rendezendő budapesti felnőtt világbajnokság előtt. A neves belföldi birkózók közül így Alina Vuc (súlycsoportjában világelső), Mihai Mihuț (Európa-bajnok), Alin Alexuc (Eb-bronzérmes) és Alexandra Anghel (Eb-bronzérmes) is ott volt a mezőnyben.