Tüntetni készülnek a székelyföldi románok, hogy a román maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve

Bíró Blanka 2018. július 17., 19:36

Arra kéri Klaus Johannis államfőt a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, hogy ne hirdesse ki a nemrég elfogadott közigazgatási törvénykönyvet.

Tiltakoznak a kódex ellen a székelyföldi románok. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Több százan kívánnak Bukarestbe vonulni július 29-én a székelyföldi románok önjelölt képviselői közül, tiltakozva a parlament által a múlt héten megszavazott, az anyanyelvhasználati jogokat bővítő közigazgatási kódex ellen. A magyarellenes állásfoglalásairól elhíresült Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma felkérte Klaus Johannis államelnököt, hogy a tüntetés alkalmával fogadja kihallgatáson a küldötteit.

Az államfőnek címzett nyílt levelében a szervezet elsősorban amiatt aggódik, hogy a magyar nyelv hivatalos státust kap, ráadásul nemcsak Kovászna, Hargita és Maros megyében, hanem jóval kiterjedtebb területen, ha a kerettörvény a parlament által elfogadott formában életbe lép. A románok – tévesen – azt állítják, a kódex eltörli a 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöböt.

Szerintük alkotmányellenes a kétnyelvű űrlapok használata, magyar nyelven csak a fordítás megengedett, de nem lehet hivatalos dokumentum, mert azzal már automatikusan hivatalos státust nyer a magyar nyelv.

Azt is felháborítónak tartják, hogy a magyar nyelv kötelező lesz a prefektúrákon és a minisztériumoknak alárendelt helyi közintézményekben.

„A prefektus hatáskörének csökkentésével gyakorlatilag elenyészővé válik a román állam fennhatósága az ország ama részein, ahol a románok kisebbségben vannak. Ha nem tudja megtámadni a helyi határozatokat, akkor fennáll a területi autonómia veszélye, és etnikai enklávé kialakulása Románia szívében” – olvasható a dokumentumban.

{A}

Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja Egyesület elnöke a Facebookon közzétett felhívásában úgy fogalmaz, a különböző közintézményekben – például a nyugdíjpénztárnál, pénzügyi igazgatóságon, postán, tanfelügyelőségen – olyan embereket fognak alkalmazni, akik nem beszélik jól a román nyelvet, vagy nem akarják majd használni. A dokumentum kiemeli: július 29-én „nem János szomszéd ellenében” mennek tüntetni Bukarestbe, hanem azért, hogy a román nyelv maradjon az állam egyetlen hivatalos nyelve.