Vidéken építkezés helyett az üres házakat kellene megtölteni

Balázs Katalin 2018. július 17., 15:39

Gyere haza! – hangzik el egyre gyakrabban a székelyföldi hazahívó, miközben sorjáznak az indokok, és javaslatok. Több önkormányzat segítséget is nyújt a hazatelepedéshez, bár a városokban és a falvakban különböző tényezők jelentenek ösztönzést a távol élőknek.

Gyergyószéken házépítésre kevesebb az igény, sok viszont a lakatlan ingatlan Fotó: Pinti Attila

Ingyen telket kap húsz fiatal család a sepsiszentgyörgyi önkormányzattól a Gyere haza! programban. A pályázók négy típusház tervei közül válogathatnak, ezeket is ingyen bocsájtja rendelkezésükre az önkormányzat. A szerződéseket a területek kiválasztása után írják alá, az építkezési engedélyt egy éven belül kell kiváltani, a háznak pedig két éven belül kell felépülnie. Az építkezés befejezésétől számított tíz év után a pályázók megvásárolhatják a telkeket.

A programra azok a 18 és 35 év közöttiek jelentkezhettek, akik Sepsiszentgyörgyről származtak el, és haza szerettek volna költözni, de azok a fiatalok is, akik a városban élnek, ám nincs még saját telkük. A pályázók átlagéletkora 29 év, a bírálóbizottság a családi állapotot, az eltartott családtagok számát és az iskolai végzettséget is figyelembe vette. 

{K1}

Gyergyószéken is van példa hasonló kezdeményezésre. Borszék projektje ugyancsak tíz éve indult, a fürdőváros polgármestere, Mik József sikerekről számolt be.

A projektben résztvevőknek örökös használatba adtuk a törvény által előírt területet, és mellé még száz négyzetmétert bérben

– részletezte az elöljáró. Borszéken először 10 igénylőnek, majd 11-nek, az idén pedig 23-nak adtak építkezési telket és építésre alkalmas felületet. A polgármester szerint ez a városvezetés részéről jó befektetés. „Nem kevés pénzbe került pedig, mert rendezési tervet kellett készíttetni, a víz- és szennyvízvezetéket, a villanyáramot az önkormányzat viszi a telkekre, aszfaltoztunk. Jó helyet is választottunk, a felső részen, a Riki villa mögött, ahol borszéki viszonylatban az 500 négyzetméter 10 ezer euróba kerül, de megéri, mert aki megépíti a házat, az itthon marad” – érvelt Mik József.

Falun, ahol sok a lakatlan, elöregedő ház, felelőtlenség lenne újat építeni Fotó: Balázs Katalin

Egybecsengő választ kaptunk a gyergyószéki községek vezetőitől arra a kérdésünkre, hogy miként segítik a hazatérni szándékozókat. Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere elmondta, ha igény lenne erre, a szándékon nem múlna, de

ház bőséggel van, lenne, ahová hazatérjenek az elszármazottak.

Egyébként aki Tekerőpatakon, Kilyénfalván, Újfaluban házhelyet akar vásárolni, a térségben a legolcsóbban kapja meg. „Lehet, hogy városi környezetben jó dolog területet ajánlani fel, de nálunk a házak fele lakatlan. Ám ha bárkit is ez ösztönözne hazatérésre, tudunk adni telket is” – nyilatkozta a polgármester.

Nálunk mindenkinek megvan a földje és az épülete. Ha jönnének haza, itt áll az ötszáznál több ház, amit itt hagytak, nincs szükség építkezéshez területre

– válaszolta a feltett kérdésre Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere. Hozzátette: aki a községbe hazatér és építkezni akar, annak mindenképp segít az önkormányzat, például az ügyintézés egyszerűsítésében.

{A}

A sepsiszentgyörgyi projektet pozitív példának tartja Gyergyószentmiklós polgármestere. Nagy Zoltán szerint az önkormányzat is tárgyalt már hasonló kezdeményezésről. Náluk viszont akadály az építkezési területek hiánya.

Gyergyószentmiklós jelenleg nem rendelkezik a célnak megfelelő területtel, de telekvásárláson gondolkodunk. A középtávú céljaink között mindenképpen szerepel ifjúsági negyed kialakítása önkormányzati területen

– összegezte a városvezető elképzelését Fórika Krisztina sajtószóvivő.

A tavalyi városnapokra szervezett Világvándor, az elszármazottak találkozója nagy sikernek örvendett. Gyergyószentmiklósra hazatértek tengeren túlról is, volt örömzenélés és ígéretek hangzottak el: megtalálják a módját, hogy hazaköltözzenek. A muzsikusok között volt Gáspár Zoltán is, aki Illinois államból látogatott haza. Mint mondta, szíve hazahúzza, két gyermekét magyarul tanítja, és igyekszik minél többször hazalátogatni családjával. Jelenleg is itthon tartózkodik, két hónapra érkezett gyermekeivel. „A hazaköltözés nagyon szép álom, és ha valósággá válna, még jobb lenne. Mindkét gyermekem beszél már magyarul, és jó lenne évente sok időt itthon tölteni.” Gáspi azt is megfogalmazta, mi jelentene számára segítséget: „Van egy családi házunk a Budai Nagy Antal utcában. Ha azt fel tudnánk újítani, egyre többet jönnénk haza” – mondta abban reménykedve, hogy talán egyszer itthon is maradhatna családjával együtt.

Úgy tűnik tehát, hogy Gyergyószentmiklós átmenetet képez vidék és város között. Telek is kellene, miközben üres házak is vannak, így felújításhoz is jól jönne a segítség.