Szavazás dönt a településünnep nevéről

Tamás Gyopár 2018. július 17., 12:52

Három éve keresztelték a Gyergyócsomafalvi Falunapokat Szent Péter és Pál Búcsús Ünnepnap és Csomafali Nagy Gyúródásra, jónéhány csomafalvi örömére, és persze sokak bánatára. A kérdést tisztázandó, szavazás döntött a név kapcsán.

Szent Péter és Pál napi búcsús ünnep Csomafalván Fotó: Tamás Gyopár

A község Facebook-oldalán egy héttel ezelőtt indított voksolásra hétfő délutánig lehetett voksolni.

A Csomafali Nagy Gyúródást többen is frappánsnak, humorosnak, egyedinek vélik, akad, aki éppen brandként emlegeti. Ám sokan azt jegyzik le, a gyúródás a régi rendszert juttatja eszükbe, amikor mindenért sorban kellett állni, gyúródni volt kénytelen mindenki a betevő falatért, nem különben az autóbuszokon. Így e tábor képviselői inkább „szentpétereznének”, falunapoznának.

{A}

Márton László Szilárd, a község polgármestere így fogalmaz:

Én magam is gyúródtam buszra, üzletnél, mindenhol, mert az egy olyan korszak volt. De a név, a Nagy Gyúródás nem erre utal, hanem a csomafalviakra erőteljesen jellemző életszeretetre! (...) Én bíztam és bízom a csomafalvi humorérzékben is. Bízom abban, fel tudjuk vállalni a ránk aggatott jelzőket. Pozitívan. Ezek jegyében gondoltuk átnevezni a községi ünnepet, egyedivé tenni magunkat.

Akad a községben, aki ragaszkodna a Csomafalvi Napok elnevezéshez, meg is indokolja, hogy miért, más pedig a hagyomány és humor mellett teszi le a voksát. A gyergyócsomafalvi Ambrus A. Árpád így fogalmaz: „Önmagában nincs bajom a csomafalvi »gyúródással«, de a kulturális rendezvényeket semmi esetre sem sorolnám a Nagy Gyúródásba! Ellenben lehetne egy áthidaló megoldás is: a Gyergyócsomafalvi Napok keretében lehetne egy Nagy Gyúródás nevű rendezvény(sorozat), ami a felhőtlen szórakozásról szól!.”

Márton László Szilárd polgármestert a szavazás utolsó napján kérdeztük, amint fogalmazott, a szervezők számára fontos volt, hogy kikérjék a falustársak véleményét a községünnep elnevezése kapcsán, hogy olyan legyen az ünnep neve és az ünnep, hogy a csomafalviak zöme magáénak érezze. Az eredményt kielemzik, figyelembe véve, hogy a csomafalviak hogyan szavaztak.