Adományt vittek a roma közösségnek, de cserébe ezúttal kértek is valamit

Fülöp-Székely Botond 2018. július 16., 19:42

Mintegy kétszáz doboznyi ruhát vittek Székelyudvarhelyről a homoródkarácsonyfalvi roma családoknak. A kezdeményezők az adományért cserébe elvárásaikat is megfogalmazták, sőt tervezik, hogy ellenőrizni is visszamennek.

Örültek a csomagoknak. Hamar gazdára találtak a ruhák Fotó: Tegyünk Egymásért Egyesület

Tavasz óta gyűjtötték a ruhákat és cipőket, amelyeket végül múlt hét végén szállítottak ki a homoródkarácsonyfalvi hátrányos helyzetű roma családoknak – fejtette ki lapunknak Csányi Attila, a Tegyünk Egymásért Egyesület (TEE) elnöke. Mint mondta, összesen kétszáz doboznyi felajánlás érkezett civilektől és különböző szervezetektől, és az adományok nagy részét ki is osztották a rászorulóknak.

„Azért épp karácsonyfalvára vittük az elsősorban gyerekeknek szánt ruhaneműket, mert jómagam is a faluban nevelkedtem, így ismerem az ottani roma közösséget. Tudom, mire van szükségük, hiszen a gyerekeknek régóta szervezünk iskola utáni tevékenységeket is” – magyarázta.

Tanulásra ösztönöznek

„A családoknak leszögeztük, hogy ezentúl csak azokon segítünk, akik iskolába járatják gyerekeiket, hiszen akkor van igazán értelme a hasonló akcióknak, ha a közösség tagjai is tesznek a változás érdekében.

Tudom, hogy sokuknak az a felfogásuk, hogy csak minél több adományt vigyünk, de ezen változtatni kell, ezért is vannak elvárásaink irányukba”

– fogalmazott Csányi Attila. Rámutatott, az a céljuk, hogy tanulásra ösztönözzék a romákat, hiszen csak ez jelenthet számukra kiutat jelenlegi rossz helyzetükből.

{A}

„A fiatalok taníttatásával szeretnénk elkerülni, hogy felnőve bűnözői életmódot válasszanak. Ehelyett arra ösztönözzük őket, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak. Az integrációhoz az az első lépés, hogy tanuljanak a gyerekek” – jelentette ki. Megjegyezte, a későbbiekben ellenőrizni fogják, hogy az adományban részesült gyerekek járnak-e iskolába.

Fotó: Tegyünk Egymásért Egyesület

Mire van még szükség?

A közösség tagjaival beszélgetve megtudták, hogy kesztyűkre, kabátokra, sálakra és sapkákra is szükség van, így hamarosan újabb gyűjtésbe kezdenek – közölte Csányi, hozzátéve, hogy tanfelszereléseket is biztosítanának a gyerekeknek. Ezenkívül a tisztálkodás is gondot jelent, így az ehhez szükséges eszközök beszerzésében is segítene az egyesület, amiben ismét partnerük lesz a Cortul Multicolorat al Copiilor alapítvány.

„Tudjuk, hogy nem elég a segítség, őket is be kell vonni a munkába. Éppen ezért takarítási akciót fogunk szervezni a portáik környékén, ahová minden családot elvárunk” – közölte. Hozzátette, természetesen más településeken élő közösségeket is támogatni szeretne az egyesület – köztük a székelyudvarhelyieket –, így a későbbiekben erre is hangsúlyt fektetnek.