Tudunk egy viszonylag olcsó helyet a tengerparton

Antal Erika 2018. július 16., 21:42

Bőven van kínálat a turisták számára a román tengerparton, de talán azt kevesebben tudják, hogy hol lehet szerényebb körülmények között, elfogadható áron eltölteni egy-két hetet a Fekete-tengernél. Most egy ilyen helyet mutatunk be.

Csendes és olcsó – a Május 2-re járók szerint ez az előnye az üdülőhelynek. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Azoknak, akik nem ötcsillagos hotelt választanának a nyaralásához, hanem inkább olyan helyet, amely őrzi még a település, a vidék eredeti hangulatát, jó választás lehet a Fekete-tenger Mangalia és Vama Veche közötti partszakasza, a Május 2. nevű település. Innen hiányzik az a nyüzsgés, amely máshol meghatározó, hiányoznak a nagy szállodák, a bulis helyek, de cserébe nyugalom és szinte érintetlen partszakasz vár a nyaralóra – írta a bukaresti Adevărul lap.

Szerény, de biztonságos körülmények

Mangaliától 7, Vama Vechétől mindössze 4 kilométerre található a Limanu községhez tartozó Május 2. falu, ahol nincsenek éjszakai klubok, se all inclusiv szálláshelyek, ellenben

szerény körülmények között, megfizethető áron lehet nyaralni.

A falu mindössze 2 kilométer hosszúságú, a DN39-es országúton közelíthető meg a bolgár határ irányában. Partszakasza 25–30 méter széles, és a víz is fokozatosan mélyül, nincsenek sziklák, sem kövek, a mólóknak köszönhetően pedig a hullámok is sokkal kisebbek, mint a tenger más szakaszain, például Vama Vechén. Mindez nagyszerű lehetőséget nyújt a kisgyerekes családok számára a biztonságos tengerparti nyaraláshoz.

{A}

A helységet azok részesítik előnyben, akik nem vágynak luxuskörülmények közé, csupán fürödni akarnak, és jól érezni magukat. Ezért többnyire állandó vendégek járnak ide, olyanok, akik megelégednek az egyszerűbb panzióval, de nem ritka esetben a családi házaknál foglalt szobával is, esténként nem egy drága klubban töltenék az időt, hanem az udvaron a vendéglátókkal együtt. Marosvásárhelyről Kiss Erzsébet és családja sorozatosan több alkalommal is itt nyaralt.

„Egy családnál szállunk meg, szobát veszünk ki, nagyon szerény körülmények között, de a szükséges dolgokkal felszerelve. Tiszta és megbízható, szeretünk odajárni” – mondta érdeklődésünkre az édesanya, aki az emberi kapcsolatokat is fontosnak tartja ilyen helyen. Hiszen

a szállásadó a vásárhelyi családtól kevés pénzt kér el, esténként vacsorával is megkínálja őket, saját asztalához ülteti.

„Azt esszük ilyenkor, amit ők, többnyire halat, vagy valamilyen helyi sajátosságot” – teszi hozzá.

Fürdőruhások, nudisták, sátorozók

Aki első alkalommal érkezik Május 2-re, meglepődhet azon, amit ott talál – figyelmeztet a portál, hiszen nemcsak a nagy szállodák és klubok hiánya jellemzi a települést, de az is, hogy

partszakaszán háromféle strand található.

Az egyiket azok használják, akik fürdőruhában szeretnek strandolni, ezt úgy nevezik, hogy „la textilişti”. Van egy szakasz – a világ szemétől kissé elzárt helyen –, ahol a nonkonformisták meztelenül napoznak és fürdenek. Illetve van még egy kisebb rész, ahol sátorozni lehet szinte közvetlenül a part mellett. Bárki választhat ízlése, meggyőződése, illetve neveltetése szerint, de

bármelyik mellett is dönt, be kell tartania annak íratlan szabályzatát.

A legnagyobb és leglátogatottabb szakasz a fürdőruhásoké, ahová Mangalia felől lehet bejutni, míg a nudistákhoz Vama Veche irányából.

Az Adevărul írása szerint bármikor lehet szállást találni a faluban, nem kötelező előre foglalni, noha – ahogy egyre nő az érdeklődők száma egy ilyen természetközeli hely iránt – valószínű, hogy nem árt legalább telefonon érdeklődni szálláshely felől. Az árak általában 50 és 200 lej között ingadoznak éjszakánként. Az étkezés kisvendéglőkben megoldható, de élelmiszerboltok is vannak a településen, illetve nagybevásárláshoz alig hét kilométerre ott van Mangalia a hipermarketjeivel. A hal és a tengeri „herkenyűk” a meghatározók ezen a vidéken, de a hagyományos román étel mellett mást is lehet rendelni, pizzát, spagettit például.