Hosszú, de olcsó tankolás Háromszéken

Bíró Blanka 2018. július 16., 17:21

Átadták Kovászna megye első elektromos töltőállomását. A sepsiszentgyörgyi létesítmény a régióban – Kovászna, Hargita és Brassó megyében – az első gyors töltő, mintegy harminc perc alatt fel lehet tölteni egy autót.

Újabb lépés az okosváros projektben – hangzott el az átadón Fotó: Bíró Blanka

Kovács István, a szálloda tulajdonosa a megnyitón kifejtette, lépést kell tartani a korral, az elektromos gépkocsi jelenti a jövőt, reméli, hogy minél több autó töltését tudják biztosítani. Azt ígérte, hamarosan a vállalkozása is vásárol egy elektromos gépkocsit, jó példát mutatva.

Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester rámutatott, az önkormányzatnak is volt egy hasonló projektje, ám azt egyelőre félretették a Környezetvédelmi Alapnál. „Mi közterületen öt töltőállomást szerettünk volna építeni, lehet, hogy ez egyelőre túl sok lett volna, hiszen

a városban még csak két hibrid autó van bejegyezve.

Örülök, hogy a magánszféra eredményesebben pályázott, hiszen a kisautónak a magángazdaság a legfontosabb kiszolgálója” – mondta az alpolgármester. Szerinte a most megépült töltőállomás elsősorban az áthaladó forgalmat fogja kiszolgálni. Hozzátette, a Regionális Operatív Program keretében a teljes autóbuszpark lecserélésére pályáznak,

elektromos és hibrid buszokat vásárolnának.

Csenteri Levente, a töltőállomást kivitelező és üzemeltető Combridge cég vezetője az átadón elmondta, az új sepsiszentgyörgyi létesítmény a régióban – Kovászna, Hargita és Brassó megyében – az első gyors töltő, mintegy harminc perc alatt fel lehet tölteni egy autót, míg a közepes teljesítményű állomásoknál ez három-négy óra.

A sepsiszentgyörgyi állomásnál minden típusú elektromos autót fel lehet tölteni, mind a három standard töltőfejjel rendelkezik.

Csenteri Levente dinamikus fejlődésre számít az elektromos és hibrid gépkocsi elterjedését illetően, a piackutatók szerint 2040-ig a gépkocsik mintegy egyharmadát lecserélik. „Olyan dinamizmusa lesz, mint a mobiltelefonok elterjedésének. A kilencvenes években még nem is gondoltuk, hogy húsz év alatt a televíziót is a telefonon nézzük” – mondta a vállalkozó.

{A}

Ehhez ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, ugyanis – mint emlékeztetett –, Románia még 2011-ben vállalta az EU előtt, hogy 2020-ig tízezer töltőállomást telepít, ezzel ösztönözve az elektromos autók elterjedését. Az EU-ban különben Románia nyújtja a legnagyobb támogatást az elektromos autó vásárlására – tízezer eurót, ami a vételár kb. egynegyede.