Hova tegye kerékpárját a tömbházlakó?

Balázs Katalin , Dósa Ildikó 2018. július 21., 15:22

Sok fejtörést, szomszédok közötti zsörtölődést okozhatnak a tömbházak folyosóin tárolt kerékpárok, emellett nem is éppen törvényes azokat a szűk átjárókban tartani. Egyfajta megoldást a szárítók, alagsorok jelentenek, de mivel ez nem mindenhol áll rendelkezésre, zárható tárolókat kellene építeni.&a

Kerékpár az egyik lépcsőházban. Jobb hely híján Fotó: Veres Nándor

Napközben sem igazán szokták a tömbházak előtt hagyni a kerékpárokat tulajdonosaik, nemhogy éjszakára, Székelyudvarhelyen. Abban a Cserehát-lakónegyedi tömbházlakásban, ahol Tókos Attila családjával él, saccolása szerint 25 gyerek- és felnőtt bicikli is összegyűl.

{K1}

Akiknek drágább járgányuk van a szárítót használják tárolóként, a többiek pedig jobbára a földszinti folyosót, elég kevesen cipelik fel lakásuk teraszára azokat.

Egy-két éve megtörtént, hogy valaki személyes bosszúként eltávolított egy szelepet, azonban az utóbbi időben nem volt erre példa annál is inkább, hogy a gyerekes apukák közül ketten időnként a máséit is elrendezik.

Fotó: Veres Nándor

Akadályozzák a közlekedést
Legtöbben a földszinti folyosón tárolják a kerékpárt, amit néhol eltűrnek, néhol pedig reklamál a többi lakó, hogy ezzel elzárják az utat, rongálják a falat

– mondta lapunknak Varga István, a Tábor III. lakástulajdonosi társulás elnöke. Hozzátette, hogy amúgy nem törvényes a szűk folyosókon való tárolás, mivel tűz, vagy más katasztrófa esetén akadályozza a menekülést. „A babakocsik és biciklik tárolására az egész országban nincs megoldás. Vannak szerencsésebb helyek, ahol van szárító, vagy az alagsorba levihető a bicikli. A hozzánk tartozó toronyblokkokban is van szárító félemeletenként, de ide fel kell cipelni azokat, meg az új szerelésekkel a villamossági vállalat is jó részüket lefoglalta” – ismertette a jelenlegi helyzetet. Az egyik toronyépületben két napja helyeztek ki felhívást, melyben arra kérik a lakókat, hogy tartsanak rendet a földszinten. Erre azért volt szükség, mert aznap kisebb vita alakult ki a gyerekek által rendetlenül hagyott járgányok miatt.

Nem is tudom, milyen megoldást lehetne találni azért, hogy a lakók ne zsörtölődjenek. A tömbház előtt lelakatolva sincsenek biztonságban, szétszedhetik őket. Külön tároló építésére nagyon hely sincs, de ha a polgármesteri hivatal az ügy mellé állna, talán mégis akadna.

Annak idején felépítették a „gombákat” (hulladéktárolók-szerk. megj.), sokuk megmaradt, egy részüket a leleményesebbek lefoglalták. Ezeket is ki lehetne használni, hiszen masszív építmények, zárni lehet őket. Van egy a Tavasz sétányon, egy a Szent János utcában, meg a temető mellett is” – ötletelt a társulás elnöke.

A filagóriát megfelelő dizájnnal zárható biciklitárolónak lehetne alakítani Fotó: Veres Nándor

Lenne megoldás

A Tomcsa Sándor és Tamási Áron utca lakói is jobb híján a földszinti folyosókon helyezik el bringáikat, sokszor 14-15-öt is összezsúfolva. A helyzet megoldására a lakók is keresik a lehetőségeket – közölte Zólya Atilla, a Tamási Áron Lakótársulás elnöke. A legkézenfekvőbbnek a Küküllő-parti filagória átalakítása mutatkozik, amit annak idején megkérdezésük nélkül építtetett a polgármesteri hivatal, és azóta is csak panasz van rá az itt gyülekező cigarettázó fiatalok, valamint éjszakai hangoskodók miatt.

Pad elég van a környéken, ahol pihenni lehet, a filagóriát pedig megfelelő dizájnnal biciklitárolónak lehetne alakítani, melyet bármikor saját kulccsal használhatnak a lakók

– jegyezte meg Zólya Atilla.

Hat darab ötéves kerékpártároló. Kiegészítésre szorulnak főleg a lakónegyedekben Fotó: Balázs Katalin

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtóosztályánál érdeklődve megtudtuk, hogy biciklitárolók építésére nem érkezett a városházára lakossági kérés. Ugyanakkor

a hivatalnak nem áll szándékában kerékpártárolókat létesíteni, annál is inkább, mivel nincs erre megfelelő terület, hiányzik a finanszírozás és műszaki elgondolás is.

Gyergyószentmiklóson tervben van a bővítés

Nincsen pontos kimutatás arról, Gyergyószentmiklóson hány és hányféle kerékpártartó létezik köztereken. A múlt rendszerből megmaradt fémeket a lakónegyedekben élők pótolták ki fenyőlécekből szegeltekkel vagy éppen más formájú, fémcsőből készültekkel. Ami egészen biztos, hogy

öt éve az önkormányzat hat kerékpártartót helyezett el a polgármesteri hivatal épületei közelében. Ebből három a központi parkban található.

Fotó: Balázs Katalin

Tervek kerékpárutakra

Amint Fórika Krisztinától, a gyergyószentmiklósi önkormányzat sajtószóvivőjétől megtudtuk, a tervek között szerepel a tárolók és kerékpárutak bővítése egyaránt.

A mobilitási terv szerint a jelenlegi – a Batthyányi Ignác iskolától a focipályáig, a Bucsin negyedi körforgalomtól a vasútállomásig – kerékpársáv további részekkel bővülne,

így a kétkerekűek számára fenntartott felület lenne a Testvériség sugárúton, a Tűzoltók, a Márton Áron és az Örmény templom utcában, a Petőfi Sándor téren, de még a felszegi Tölgyfa utcában is. Az új kerékpárutak 7500 négyzetmétert tesznek majd ki. Ez a lehetőség vélhetőleg többek kedvét meghozza a biciklizéshez, így

a tárolók száma is gyarapításra vár.

Addig viszont, ha az újonnan alakult lakástulajdonosi társulások szeretnének a tömbházuk elé tárolót kialakítani, az önkormányzattal érdemes tárgyalni a forma, a hely és kivitelezés részletei érdekében.

Fotó: Balázs Katalin