Egyelőre nem szűnik meg a Csíkszereda-Büdösfürdő közötti menetrendszerinti autóbuszjárat

Barabás Hajnal 2018. július 15., 15:00

Szeptember végéig fog közlekedni hétvégéken a Csíkszereda és a csíkszentimrei Büdösfürdő között közlekedő menetrendszerinti autóbuszjárat, mivel az üdülőtelep háztulajdonosai közül ugyanis többen tiltakoztak a járat megszüntetése ellen.

Fotó: Borboly Csaba/Facebook

„Régen több tízen is utaztak autóbusszal, tele voltunk csomaggal, sokan még ülőhelyet sem kaptak” – emlékezett vissza a járatot működtető Bálint Trans Kft. buszsofőrje, miközben Büdösfürdő fele tartottunk több hétvégi háztulajdonossal és újságíróval Borboly Csaba meghívására. Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanis megbeszélésre hívta az érintetteket az üdülőtelep színpadához, miután hírt adtunk arról, hogy megszűnhet a menetrendszerinti járat Csíkszereda és Büdösfürdő között.

{K1}

Tavaly eladtam az autómat, és azóta mindig az autóbusszal utazok a hétvégi házamhoz. Sajnos egyre kevesebben veszik igénybe a járatot, ráadásul amióta felújították az idevezető megyei utat. sok lett az engedély nélküli feketéző, akik autójukkal elviszik az utasokat, emiatt azon aggódunk, hogy megszűnik a járat

– panaszolta Nagy Béla hétvégi ház-tulajdonos. Hozzátette, valamikor régen

reggel és este is volt autóbuszjárat, mindig tele volt, mert akkor még működött a kádas fürdő Büdősfürdőn, és népszerű volt a mofetta is.

Most pedig csak hétvégén van, naponta egyszer járat. A megbeszélésen jelenlévő több háztulajdonos szintén megerősítette Nagy Béla szavait, hogy igényelnék az autóbuszjáratot.

Megbeszélték a problémákat Büdösfürdőn. Még mindig sok a kérdőjel. Fotó: Borboly Csaba/Facebook

Visszalépett volna szolgáltatástól

„Úgy tűnik, hogy az emberek leszoktak a tömegközlekedésről, miután felújítattuk a Büdősfürdőre vezető utat, és mivel kevés utassal veszteséges a szolgáltatás, ezért a cég jelezte a megyei tanácsnak abbéli szándékát, hogy visszalépne a szolgáltatástól ezen az útszakaszon” – közölte Borboly Csaba, hozzátéve éppen ezért

megpróbálják meggyőzni a céget, hogy szeptember végéig tartsa meg járatát pénteken, szombaton és vasárnap a marosvásárhelyi járatának meghosszabbításaként.

Nem várják el többé, hogy hétköznap is járjon. Hozzátette, szükség van arra, hogy minél többen vegyék igénybe az autóbuszjáratot, és jó volna felszámolni a feketén fuvarozók tevékenységét is.

Infrastruktúra-fejlesztés

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy jelentősen megnövekedhetne az utaslétszám, ha elindítanák a mofetta és kezelőbázis működtetését. Továbbá beszéltek a vízhálózat hiányának problémájáról, és a település rendezési tervének szükségességéről is.

„Egyelőre a vízhálózat kiépítésére és működtetésére nem tudunk megoldást találni” – válaszolták Kencse Előd és Székely Ernő, Csíkszentimre, valamint Csíkszentkirály polgármesterei (Büdösfürdőn mindkét községnek van területe). Mint magyarázták a jelenlévőknek,

mivel nincsenek állandó lakosai a hegyvidéki településnek, ezért nem hívhatnak le európai uniós forrásokat infrastruktúra-fejlesztésre, és a községeknek sincs ezekhez a beruházásokhoz anyagi fedezetük.

A rendezési tervről annyit mondtak, hogy folyamatban van annak elkészíttetése. A kezelőbázis kapcsán pedig megtudtuk, hogy annak elindítására a korábbi években több kísérletet is tett a csíkszentimrei önkormányzat, azonban az a vállalkozó, akinek haszonbérbe adták, visszalépett, ugyanis túl nagy bürokratikus akadályokba ütközött a létesítmény működtetésének elindításához.

Fotó: Borboly Csaba/Facebook

A kórház alegysége lenne a kezelőbázis

A büdösfürdői kezelőközpontot és mofettát a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alárendeltségébe vonnák, ugyanis a működtetéséhez szükséges engedélyezéseket egyszerűbben tudnák beszerezni, hiszen a kórház rendelkezik szakszemélyzettel.

{K2}

Borboly Csaba megyei tanácselnök egyelőre csak ebbéli szándékukról adott hírt, mint magyarázta, egyelőre azt a megoldást találják a legjobbnak, hogy a kórház külső egységeként működjön a létesítmény. „Szeretnénk befejezni a félkész épületen a munkálatokat, ehhez járulhat hozzá a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás” – tette hozzá.

Mint ismeretes, a mofetta és kezelőbázis 2009 óta áll használatlanul, miután a megyei önkormányzat elkezdte újjáépíttetni, félkész állapotban adták vissza a csíkszentimrei önkormányzat ügykezelésébe, a településnek azóta sem volt pénze folytatni a beruházást.