Minden kérést jóváhagytak a Gyere haza programban Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2018. július 15., 14:32

Húsz igénylés érkezett a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által meghirdetett Gyere haza programra, és a bíráló bizottság mindegyik kérést elfogadta. A júniusi soros tanácsülésen hozott döntés értelmében húsz fiatal család kap 300 négyzetméteres ingyen telket a Borvíz utcában.

Fotó: Vargyasi Levente

A telkek kiválasztása az elért pontszámok függvényében történik, a legmagasabb pontot elért pályázó választhat először.

A pályázók négy típusház közül választhatnak, a kiválasztott ház terveit ingyen rendelkezésükre bocsájtja az önkormányzat.

Szerződést a területek kiválasztása után kötnek, az építkezési engedélyt egy éven belül kell kiváltani, a ház pedig két éven belül kell felépüljön.

Az építkezés befejezésétől számított tíz év után a pályázók megvásárolhatják a telkeket.

A programra azok a 18 és 35 év közöttiek jelentkezhettek, akik Sepsiszentgyörgyről elszármazottak és haza szerettek volna költözni, de azok a fiatalok is, akik a városban élnek, de nincs még saját telkük. A pályázók átlagéletkora 29 év, a bírálóbizottság a családi állapotot, az eltartásban lévő családtagok számát és az iskolai végzettséget is figyelembe vette.

A programra a város Sugásfürdő felé vezető kijáratánál 36 telket parcelláztak fel.

Sepsiszentgyörgy országos szinten is úttörőnek számított a képzett fiatalok hazacsábítása és az értelmiségiek otthontartása érdekében 2008-ban indított Gyere haza programmal, ami aztán 2010-ben a gazdasági válság és a megcsappant banki hitelezés miatt megtorpant, de most újra van érdeklődés iránta.

2008-ban közel kétszázan nyújtottak be igénylést az ingyen telekre, ám szinte mindannyian visszaléptek, mert nem tudták teljesíteni a szigorú feltételeket, nem jutottak bankkölcsönhöz, nem tudták előteremteni a ház megépítéséhez az önrészt.

Eddig hét ház épült meg, ebből négyet az önkormányzat finanszírozott, szolgálati lakásként adták ki.