Szejke SK névvel hoznak létre kézilabdacsapatot Udvarhelyen

Zátyi Tibor 2018. július 13., 17:40

Sokáig csak közbeszéd tárgya volt, péntek reggeltől viszont már hivatalosan is megerősítették: székelyudvarhelyi központú székelyföldi kézilabda akadémia létesül.

Ilyés Szabolcs sportigazgató, Gálfi Árpád polgármester és Ilyés Ferenc kézilabdázó jelentették be a nagy hírt Fotó: Lőrincz Csaba

Székelyudvarhely 2017 decemberében 441 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól a kézilabda akadémia létrehozására. Verestóy Attila szenátor halálát követően a Székelyudvarhelyi KC csődbe ment, felszámolódott, nem volt lehetőség a támogatás lehívására, így közbelépett a város, és bevonta az általa létrehozott egyesületet a projekt lebonyolítására – elevenítette fel a múltat Gálfi Árpád.

Székelyudvarhely polgármestere szerint az elmúlt fél évben hosszas tárgyalássorozat zajlott, amit megszakított a magyarországi választások és a kormányátszervezés is, így mostanáig kellett várni, hogy minden a rendes kerékvágásba kerüljön.

Augusztus elsejétől indul az akadémia tevékenysége Székelyföldön, fiú- és lányvonalon egyaránt. Nagy lépés ez.

– mondta az elöljáró.

{A}

A Székelyudvarhelyi KC és az Iskolás Sportklub szakembereire és tudására alapozzák majd az akadémia működését, továbbá nagyon szoros lesz az együttműködés a magyar Nemzeti Kézilabda Akadémiával (NEKA) és különböző magyarországi klubokkal, mint a Telekom Veszprém vagy a Győri Audi ETO KC.

Ezután Ilyés Ferencnek adta át a szót, akit nemrég a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottjának neveztek ki. Gálfi szerint a Grundfos Tatabánya kézilabdázója nagy segítségére lesz az akadémiának.

A legjobb alap itt van

„Óriási dolog ez Udvarhelynek, hogy a székelyföldi akadémia alapjait itt teszik le. Udvarhely Székelyföld kézilabda fellegvára, örvendetes, hogy itt építik fel az akadémiát, ez a lehető legjobb bázis erre” – mondta a székelyudvarhelyi sportoló.

Ilyés kifejtette, hogy az elmúlt napokban sokat egyeztetett a polgármesterrel, és azt a következtetést vonták le, hogy olyan színvonalú munkát és képzést kell majd itt folytatni, amire a világon mindenhol büszkék lehetnek az emberek.

Megszületett az egyezség. Jöhet a kemény munka. Fotó: Lőrincz Csaba

„Fontos szempont az is, hogy a szülőknek nem kell zsenge korban Magyarországra vinniük a gyerekeiket kézilabdázni, hiszen itt minden adott lesz a fiatalok számára. Tanuljon itthon, és majd miután elvégezte az iskolát, kerüljön oda, ahová való. Továbbá megkerestük a vállalkozókat, a velük folytatott beszélgetések pozitívak voltak, bízom abban, hogy ismét erős lesz a kézilabda Székelyudvarhelyen” – mondta a több mint kétszázszoros magyar válogatott átlövő.

Két vonal, öt-öt korosztály

Az akadémia működéséről a sportigazgató, Ilyés Szabolcs beszélt. Fiú és lány vonalon is szoros együttműködésben lesz az akadémia és az ISK, öt-öt korosztály lesz.

„Céljaink között szerepel, hogy a benevezett tíz bajnokságból hétben ott akarunk lenni a döntő tornán, és három csapatunk el kellene jusson az elődöntőig.

Tervezzük, hogy bevonjuk a térség településeit is a projektünkbe, és más területeken is szeretnénk terjeszkedni.

Fejlesztéseink során az iskoláknál pályákat fogunk felújítani, tatarozzuk a városi sportcsarnokot, a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában pedig konditermet fogunk felépíteni” – vázolta a sportigazgató.

Fotó: Lőrincz Csaba

Kérdésünkre, hogy a városnak lesz-e felnőtt férfi csapata az ősszel induló másodosztályban, Gálfi Árpád azt válaszolta, hogy a magyar pályázat csak az utánpótlásnak szól. „A felnőttekre helyi szinten, vállalkozók segítségével kell kigazdálkodni a működési költségeket.

A jövő héten eldől, hogy lesz-e felnőtt csapatunk.

Három pillérre kell lerakni az alapokat: a magyar kézilabda-szövetség, a polgármesteri hivatal és a helyi vállalkozók. Az erős alapra pedig lehet majd építeni. Másképp nem lehet megvalósítani” – tette hozzá.

Ilyés Ferenc édesanja, Miklós Magdolna is jelen volt a sajtótájékoztatón Fotó: Lőrincz Csaba

Ilyés Szabolcs az elhangzottakat kiegészítette, hogy az ISK vezetőségével folyamatosan egyeztetnek a fiatalok versenyeztetéséről, és megosztotta azt is, hogy Szejke SK néven fognak benevezni a csapatok a különböző korosztályos bajnokságokba.