Zsebbe kell nyúlnia a tulajdonosnak, ha az állata Sepsiszentgyörgy utcáin kóborol

Bíró Blanka 2018. július 13., 15:55

Jelentős bírságot tervez bevezetni Sepsiszentgyörgy önkormányzata, ha a gazdák felügyelet nélkül hagyják kóborolni háziállataikat a város utcáin. A közvitán levő tervezet 50 és 2500 lej közötti bírságot irányoz elő.

Az elkóborolt kutyák miatt kell a legkevesebbet fizetniük a gazdiknak. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Évek óta tervezzük, hogy szigorúbban lépünk fel, hogy megfékezzük ezt a jelenséget, a gazdák a legkisebb erőfeszítésre sem hajlandók, hogy ne kóboroljanak el az állataik. Talán a megnövelt bírság megijeszti őket” – mondta el lapunknak Tóth-Birtan Csaba alpolgármester. Kifejtette,

ha a gazda nem fizeti ki a bírságot, a közterületen befogott állatot elkobozzák.

A tervezet szerint 50 lej a bírság, ha elkóborolt kutyát fognak be,

egy közterületen legelő juh 150 lejbe kerül a tulajdonosnak, a disznó után már 1000 lejt, míg a tehenek és lovak után 2500 lejt kell fizetni.

A határozat betartását a helyi rendőrség felügyelné.

{A}

A helyi rendőrök egyébként már számtalan esetben razziáztak, hogy elejét vegyék a jelenségnek. A tapasztalatok szerint,

a felügyelet nélkül hagyott, össze-vissza kóborló állatok akadályozzák a forgalmat, veszélyeztetik a gépkocsivezetőket, ugyanakkor lelegelik a házak előtt kialakított zöldövezetet, letörik az autótükröket.

Sepsiszentgyörgyön négy évvel ezelőtt helyi határozattal kitiltották a szekereseket a városból, ám az elcsapott állatok problémáját még nem sikerült maradéktalanul orvosolni. A jelenleg érvényben levő határozat szerint, a befogott állatokat 24 óráig őrzik, és 500 lejes bírság kifizetésével lehet ezeket kiváltani.