Ahol wifi nélkül is jól érzik magukat a gyerekek

Pethő Melánia 2018. július 13., 13:11

Új programmal bővítette tevékenységét a Gyergyócsomafalván tavaly alakult Erdészeti-Vadászati Egyesület: erdei iskolát tart az általános iskolásoknak. A természetismereti táborban fantáziát látva, a jövőben turisztikai kínálatába foglalná a programot a község önkormányzata.

Csapatösszerázó tevékenység a környezetismereti táborban Fotó: Pethő Melánia

Vissza a természetbe! – akár ez is lehetne az elnevezése annak a vakációs tevékenységnek, amelyet az igények felmérésének céljával idén első alkalommal hirdetett meg a csomafalvi Erdészeti-Vadászati Egyesület. A nagy létszámú jelentkezésből kiderült,

a gyerekek nyitottak a természetközeliségre, akár annak árán is, hogy a táborhelyszínen, a panzióban nincs lehetőségük például internetezésre

– mutatott rá ottjártunkkor Szőcs Csaba programvezető. A szervező egyesület elnökeként elmondta, nyugati országok erdészeteinél már évek óta bebizonyosodott, van igény az olyan irányú szabadidős tevékenységekre, amelyek a gyakorlatban nyújtanak természeti ismereteket a gyerekeknek – ezt vezetik be mostantól Csomafalván is.

Fotó: Pethő Melánia

A környékkel ismerkednek

Kis erdőjáróképző és erdei iskola – ezzel a megnevezéssel tartják a programot 29 csomafalvi és környékbeli 9–14 éves korú gyerek részvételével. A táborhelyszín környékének növényvilágát túrázások során fedezik fel, előadásokon sajátítanak el tudnivalókat a vadállatokról, vadásztrófeákról, kirándulásokon ismerkednek a környék turisztikai útvonalaival, és kétkezi munkával járulnak hozzá, hogy végleges formát nyerjenek a Jézus lábnyoma tanösvény ismeretterjesztő pannói.

{A}

Kiadvány is készül a táborban, azaz a növényekről, gombafajtákról, illetve az előadásokon megismertetett vadállatokról egy határozót szándékszik kiadni az Erdészeti-Vadászati Egyesület, amihez illusztrációként használják majd fel a táborozó gyerekek rajzait.

A programmal bővülhet a falu turisztikai kínálata

„Örvendek ennek a kezdeményezésnek, ami telefon, számítógép, táblagép nélkül kínál kikapcsolódási lehetőséget a gyerekeknek. Úgy tűnik, hogy vonzónak tartják a programot, ezért tervezzük, hogy közreműködve a szervezőkkel, tágítjuk a kört: a jövőben nagyobb városokból, de akár külföldről is toborzunk táborozókat. A programmal Csomafalva turisztikai kínálatát bővíthetjük, ami gazdaságilag mindenképpen jót jelentene a falunak” – fejtette ki a sajtónak Márton László Szilárd polgármester.