Nyilvánosság elé állt az új gyergyói jégkorongcsapat vezetősége

Gergely Imre 2018. július 12., 19:53

Új egyesület, a Gyergyói Hoki Klub viszi tovább a sportág hetvenéves gyergyói hagyományát, ez működteti a felnőtt jégkorongcsapatot. De mi is ez a Gyergyói Hoki Klub, kik állnak mögötte, mik a terveik? Megannyi kérdésre kaphattunk most választ.

Vaclav Novak, Alexander Trofimov, Balázs Attila, László Zoltán és Bereczky Szilárd a bemutatkozó sajtótájékoztatón Fotó: Gergely Imre

Eddig közleményekben adott információkat Gyergyószentmiklós új jégkorongklubja, csütörtökön viszont az is kiderült, kik alkotják a Gyergyói Hoki Klub vezetőségét, amelytől a közlemények származnak. Sajtótájékoztatón adtak válaszokat számos olyan kérdésre, amelyek a szurkolókat mindenképp, de valószínűleg az ellenfeleket is foglalkoztatják.

Gyergyóból elszármazott vállalkozók

Balázs Attila, a Gyergyói Hoki Klub elnöke olyan üzletemberekből álló baráti társaságot vezet, akik valamikor Gyergyószékről indultak el, és Magyarországon, illetve nemzetközi szinteken építettek ki sikeres vállalkozásokat.

„Hogy belevágtunk, annak első számú oka a jégkorongszerelem, amatőr szinten magam is jégkorongozok. Ezt Barti Tihamér barátom tudta, és meggyőzött arról, hogy vegyük kézbe a gyergyói jégkorong sorsát. Ösztönzött, hogy

ne hagyjuk veszni a hetvenéves gyergyói hokit, és emeljük magasabb szintre, mint amilyen eddig volt.

Nemcsak romániai, hanem nemzetközi szinten is. Ahhoz, hogy felrázzuk eddigi formájából, megcéloztuk az Erste Ligát. Láttuk, hogy a magasabb szinthez olyan mértékű anyagi támogatásra van szükség, ami az itthoni keretből lehetetlen. Összegyűjtöttük a vállalkozói csapatot, barátokul alakítottunk ki egy támogatói kört, ami nem kevés pénzt tesz bele, és ebből a baráti társaságból jött létre a Gyergyói Hokiklub vezetősége is. Két óra alatt döntöttünk, hogy felvállaljuk,

visszaadjuk Székelyföldnek azt a bizalmat, hogy itt egyszer még lehet magas szintű jégkorong”

– fogalmazott bemutatkozásképpen Balázs Attila. Hozzátette, ő maga és társai, noha nem voltak itthon, mindig figyelemmel követték a Progym eredményeit, örülve a sikereknek, és csalódottak voltak, ha nem jöttek az eredmények.

„Az elnöki tisztséget barátaim győzködésére vállaltam el, és célom, hogy olyan csapatot hozzunk létre, amely megállja a helyélt az Erste Ligában, és nem a mezőny végén, hanem az elsők között” – jelentette ki a klubelnök.

Tiszta lap, nagyobb bizalom

Felvetődött a kérdés, hogy miért volt szükség az új klub létrehozására, és miért nem döntöttek úgy, hogy a Progym neve alatt viszik tovább a csapatot. Balázs Attila röviden válaszolt: úgy látták jobbnak, ha a múlttal nem foglalkozva, annak eredményeit és hibáit nem keresve, tiszta lappal, a nulláról építenek egy új klubot. Az új vezetés iránti bizalom megteremtése is fontos, tisztább képet látnak így a támogatók is, hogy hová teszik a pénzüket.

A vezetőség összetétele

Balázs Attila mellett László Zoltán, Fülöp Károly, Huszár Imre, Illyés Sándor, Kosztin Ádám, Csibi István, Balázs László, Laczkó Levente, Lőrincz András és Laczkó Géza alkotják a Gyergyói Hokiklub vezetőségét. Tiszteletbeli elnök Barti Tihamér. Amint elhangzott, a tagok egy része itthon dolgozik a csapatért, mások Budapesten teszik hozzá azt, amivel segíteni tudnak. Mindannyian a hoki megszállottjai.
Orosz vezetőedző, kicserélődött stáb, új játékosok

Alexander Trofimov a Gyergyói Hokiklub csapatának vezetőedzője, az ő bemutatása is megtörtént. A 41 éves szakember húszéves profi játékoskarrier után kezdett edzőként dolgozni. Volt már vezetőedző  a kazah Almatynál, de az orosz VHL-ben szereplő Buran Voronyezs másodedzőjeként is dolgozott. Kijelentette, nagy kihívásnak tartja és edzői karrierjében fontos lépcsőfoknak a gyergyói munkáját. Ebben Vitalij Donika másodedző segíti.

{A}

Trofimov az általa megismert hazai játékosokról elmondta, mindannyian keményen dolgoznak, életük legkeményebb alapozásán vesznek részt. Hogy igazából mire számíthat, azt majd akkor tudja megállapítani, ha jégen is elkezdődik a közös munka.

Hallottam a gyergyói szurkolókról, tudom, hogy akár nyer a csapat, akár veszít, mindig kiállnak mellette. Ezt kérem tőlük ezután is. Legyenek a hatodik játékos, együtt leszünk sikeresek

– mondta Alexander Trofimov.

Vaclav Novaknak sportigazgatóként van fontos szerepe a csapatnál. Az ő tárgyalásai révén alakul a jelenleg 19 játékosból álló hazai játékoskeret, akikkel megállapodást kötött már a klub, és többeket várnak próbajátékra. Hat légiós mezőnyjátékossal és egy kapussal is szerződést kötöttek. Az új játékosok nevét majd augusztusban ismertetik – hangzott el.

A Progym többször ott állt a nagy siker kapujában. A Gyergyói Hokiklub át is lépné a küszöböt. Archív Fotó: Gecse Noémi

Novak elmondta, végignézi az összes edzést, és látja, hogy az edzőpáros nagyszerű munkát végez, mindketten arra törekednek, hogy mindenkiből kihozzák a maximumot. Nagyon pozitív hatással vannak a csapatra, ennek meglátszik majd az eredménye is – szögezte le. „Tudom, hogy a szurkolók nagyon várják, hogy lássák már a csapatot.

Egyet biztosan ígérhetek: jó hoki lesz.

A Gyilkos-tó kupán majd meglátják” – fogalmazott Vaclav Novak.

A szakmai stábot Gál Csaba, a gyergyói jégkorong egyik legnevesebb egykori játékosa egészíti ki. Róla az új menedzser Bereczky Szilárd kiemelte, nagy segítség, hogy folyamatosan ott tud lenni a csapat mellett, segíti a játékosokat, akár a felszerelésekkel kapcsolatos feladatok intézésével, akár tanácsaival. A Gyergyói Hokiklub orvosa ifj. Benedek Csaba.

Hosszú időre terveznek

Az új vezetők kiemelték, nem egy szezonra terveznek, hosszú távra gondolkodnak, akárcsak vállalkozásaiknál. Az anyagi háttér hosszú távra biztosítva van. De

már idén vannak elvárások a csapattól.

„A cégnél a mérnökök biztosítják a szakmai hozzáértést, itt pedig a jégkorongszakemberek. Úgy gondoljuk, a Gyergyói Hokiklubhoz kinevezett szakmai stáb olyan szintű, hogy nyugodtan mondhatjuk a legjobbaknak, ami ma a piacon elérhető. A legjobb eredmények elérésére törekszünk” – hangzott el.

László Zoltán alelnök a csapatmorált emelte ki, véleménye szerint sosem volt még ilyen erős a gyergyói együttes ezen a téren. Hozzátette, teljesen új csapatot fognak látni a szurkolók, amely sikeres lesz, és ebben a sikerben mindenkinek szerepe lesz, vezetőnek, játékosnak, támogatónak és szurkolónak egyaránt. Hangsúlyozta, senki ne érezze úgy, hogy az új vezetőség kisajátítja magának a gyergyószentmiklósi jégkorongot. „A Gyergyói-medence szíve csücske a jégkorong, helye van itt minden pozitívan gondolkodó személynek, aki akár támogatással, akár ötletekkel, akár más módon szeretne ebben részt venni.”

Bérletrendszer, a tavalyinál olcsóbb jegyek

Jövő héttől elkezdődik a Gyergyói Hokiklub hazai mérkőzéseire érvényes bérletek árusítása. Háromféle bérlet van a kínálatban. 400 lej az egyszerű bérlet, 500 lejért a „hivatalos páholynak” nevezett lelátórészen, a büntetőpadok mögött lehet helyet biztosítani, és lesz egy új VIP-rész is, ahová 1500 lejért lehet majd mecénás, támogatói bérletet váltani. Fontos hangsúlyozni, hogy mindez az Erste Liga és a romániai bajnokság alapszakasz-mérkőzéseire vonatkozik. A rájátszásra új bérletet fognak kínálni. Sokkal több lesz a mérkőzés mint eddig, és az a cél, hogy mindegyik telt házas legyen. Ennek érdekében közönségbarát jegyárakat vezetnek be az új szezontól. Egy jegy ára gyermekek, nők és nyugdíjasok számára 10 lejbe, férfiaknak 15 lejbe kerül. Mindez szintén az alapszakaszban.