Már dübörögnek az autók Udvarhelyen

Zátyi Tibor 2018. július 12., 17:40

Izgalmas versenynek ígérkezik a huszonhatodik kiírásához érkezett Hargita Gyöngye Rali. Pénteken és szombaton 82 páros versenyez a minél jobb pozíciókért. Öt országos ralibajnok is indul a mezőnyben, így hatalmas csata várható az első helyért.

Sajtótájékoztatón ismertették a részleteket a szervezők és résztvevők Fotó: Veres Nándor

A Hargita Gyöngye Rali évről évre fejlődik, ezt jelzi a benevezők száma is, hiszen ez tavalyhoz képest húsz százalékkal nőtt: a 82 páros rekordnak számít.

Harmadik éve már, hogy aszfaltversennyé vált a megmérettetés. A szervezők az idei kiírásba tizenkét gyorsasági szakaszt terveztek be, összesen 122 kilométernyit fognak száguldani a pilóták a két nap alatt.

{A}

Tavalyhoz képest egy komoly változás is van, ez a Dietrich Árpád-szuperspeciális szakaszt érinti, pénteken este hét órától új helyen fognak száguldani a versenyautók Székelyudvarhelyen.

A rali első napján három szakaszt teljesít a mezőny: a bucsini (29 km) és libáni (16,4 km) gyorsasági szakaszokat követően a mezőny visszatér Székelyudvarhelyre, hogy teljesítse a szuperspeciálist (Barátok temploma, a Küküllő szálloda és a Művelődési Ház között, 1,8 km).

Előkészületek. A Kossuth Lajos és a II. Rákóczi Ferenc utcákban vannak a csapatok szervizállomásai Fotó: Veres Nándor

Szombaton három hurok vár a mezőnyre, háromszor fogják teljesíteni a patakfalvi (6,5 km), a szentpáli (6,3 km) és a lövétei (13,7 km) szakaszokat.

Minden hurok után a versenyzők visszatérnek a gépparkba, hogy gyors szervizelés után ismét teljesítsék a távokat.

Hatvan ralis áll majd rajthoz az országos bajnokságban, a történelmi autók mezőnye öt fős, míg a másodosztálynak megfelelő Rali 2-ben tizenheten indulnak. Csapatversenyben hat együttes harcol a dobogóért. Magyarországról hat csapat nevezett be, ám valószínűleg az összetett élmezőnyben főként a romániai versenyzők fognak harcolni egymással.

Útlezárások a Hargita Gyöngye Rali alatt

Székelyudvarhely
– csütörtök reggel hat órától szombat este tíz óráig a II. Rákóczi Ferenc utca felső része és a Kossuth Lajos utca;
– pénteken reggel 7.30 és 13.30 között a 33-as jelzésű községi út Székelyudvarhely határától Farcádig (shakedown);
– péntek délután három órától szombat este tíz óráig a Városháza tér (autópark).
– pénteken 17.45 és 22.15 között a Tamási Áron út a Művelődési Háztól a Városháza téren levő református templomig; a Sziget utca és az 1918. december 1. utca; a Vár utca, a Petőfi Sándor utca és a Tomcsa Sándor utcában a körforgalomtól a Petőfi Sándor utcáig (SS).

Udvarhelyszék
– pénteken 14-től 18 óráig a 13B jelzésű országút Parajd és Borzont közti szakasza (PS1);
– pénteken 15-től 19 óráig a 138-as jelzésű megyei út Gyergyóújfalu és Libán közti szakasza (PS2);
– szombaton 7.30-tól 18 óráig a 131-es jelzésű megyei út Patakfalva és Homoródszentmárton közti szakasza (PS4, PS7 és PS10);
– szombaton 8 órától 18.30-ig a 131-es jelzésű megyei út Homoródszentpál és Karácsonyfalva közti szakasza, illetve a 132-es jelzésű megyei út karácsonyfalvi szakasza (PS5, PS8 és PS11);
– szombaton 8.30-tól 19 óráig a 29-es jelzésű községi út Lövéte és Kirulyfürdő közti szakasza (PS6, PS9 és PS12).

Az előzetes elvárások szerint ők fognak harcolni az első helyért: Simone Tempestini – Románia egyedüli képviselője a rali-világbajnokságon, a 2016-os román bajnok; Bogdan Marișca – a Hargita Gyöngye Rali tavalyi győztese, egyben román bajnoki címvédő; Dan Gîrtofan – kétszeres román bajnok, 2017-ben ezüstérmes; Valentin Porcișteanu – 2013-as román bajnok.

A végelszámolásba könnyen beleszólhat még Constantin „Titi” Aur is: a nyolcszoros bajnok idén visszatért a ralipályákra. Alexandru Pițigoi a mezőny legerősebb autójával, egy Porsche 911 GT3-mal áll rajthoz, illetve a közönség kedvence, Thomas Abraham egy kombi Mitsubishi Lancer Evóval versenyez majd.

Fotó: Veres Nándor

A rali szerelmesei csütörtökön este találkozhatnak először a pilótákkal, nyolc órakor a Márton Áron téren tartják a hivatalos megnyitót és csapatbemutatót.

A verseny pénteken fél négykor a bucsini gyorsaságival kezdődik. Péntek reggel nyolc órától délután egyig tart a hivatalos finomhangolás (shakedown) a Lejtő utca tetejétől Farcád határáig.

„A Hargita Gyöngye Rali nagyon fontos esemény Hargita megyében, és Hargita Megye Tanácsa – akárcsak az előző években –, idén is anyagilag támogatta a szervezést.

A rali turisztikai szempontból is nagyon fontos, hiszen ilyenkor az egész ország figyelme a megyére irányul

– mondta a csütörtök délben tartott hivatalos sajtótájékoztatón Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád örömét fejezte ki, hogy a város ismét házigazdája lehet a versenynek. „Hargita megyében nagyon sokan szeretik a motorsportokat, és biztos vagyok benne, hogy a következő napokban ezt a pályák szélén be is bizonyítjuk. Balesetmentes ralit kívánok mindenkinek.

Nagy dolog számunkra, hogy meg tudunk egy ilyen horderejű versenyt rendezni, ez pedig sok mindent elmond a szenvedélyünkről és lehetőségeinkről.

Ezt alátámasztja, hogy már nem lehet szállást kapni a hét végére Székelyudvarhelyen” – nyilatkozta Gálfi.

Puskás István, a Hargita Rali főtámogatója, a Hargita Gyöngye marketingigazgatója kiemelte, gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak a rali szervezőivel. „Már az öt évvel ezelőtti újraindítás óta partnerek vagyunk, és szeretnénk tovább folytatni ezt, mivel ez az esemény helyileg és országos szinten is kiemelt fontosságú. Remélem, hogy a vizünk hozzájárul majd a pilóták hidratációjához és kimagasló teljesítményéhez egyaránt” – mondta.

Lassan az utolsó finomhangolásokat is el kell végezni a járműveken. Nemsokára harcba küldik az autókat Fotó: Veres Nándor

Ferencz Csaba főszervező örömét fejezte ki amiatt, hogy magas médiafigyelmet kap a rali, hiszen péntek délig több mint negyven újságíró és fotós akkreditált a versenyre.

„Vannak magyarországi meghívottjaink is, sajnos idén nem tudtunk húzós neveket elhozni Udvarhelyre, de ígérem, jövőre ez megváltozik.

Gondolkodunk azon is, hogy valamikor a Hargita Rali a magyar bajnokság része is legyen. Ahhoz, hogy nemzetközi versennyé váljunk, nagyobb költségvetésre van szükségünk.

Jó hírünk messze eljutott, ám engem is meglepett, hogy milyen sokan beiratkoztak. Remélem, jövőre tovább fog nőni az érdeklődők száma” – fejtette ki a főszervező.

Alexandru Pițigoi elmondta, mindig is szeretett Székelyudvarhelyre járni. „Nekem mindig is tetszett a Hargita Rali. Legelőször húsz évvel ezelőtt vettem részt, és azóta is mindig nagy kedvvel jövök ide. Három éve, hogy aszfaltra váltottak, és zsinórban a harmadik éve, hogy visszatérek. Örvendek ennek a váltásnak, mivel az autóm, amivel versenyzek, csak aszfalton használható. Lehet, hogy nem a legjobb raliautó a Porsche, de látványos, hangos és nagyon gyors. Remélem, jó idő lesz, és minél többen kijönnek majd a pályákra.”

Fotó: Veres Nándor

Thomas Abraham, akárcsak a többi raliversenyző, nagyon várta már a ralit. „A szervezők nagyon jól végzik a dolgukat, én mindig is otthon érzem magamat itt. Tudom, hogy kis gondot okozunk a városban és a környéken élőknek, ezért már most elnézést kérek tőlük.

Nagyon sok hozzáértő ember lakik a megyében, ezt pedig mi, a raliautóban ülők is érezzük. Nagyon jók a gyorsasági szakaszok, leginkább a lövétei, ami helyt állhatna egy Európa-bajnokságon is.

Az aszfalt minősége is nagyszerű. Az egyedüli gondot az eső okozhatja. Reméljük, nem fog közbeszólni. Minden szakaszra rengeteg embert várok, akik majd sütni is fognak a zöldben. Mert ha verseny közben kiesünk, legyen mit ennünk” – jegyezte meg viccesen.

A 26. Hargita Gyöngye Rali programja

Péntek
8–13 Shakedown (Lejtő utca–Farcád)
15.28 PS1 Bucsin (29,05 km)
16.41 PS2 Libán (11,88 km)
18.59 SS Dietrich Árpád (1,80 km)

Szombat
9.17 PS4 Patakfalva 1 (6,44 km)
9.38 PS5 Szentpál 1 (6,27 km)
10.06 PS6 Lövéte 1 (13,73 km)
12.38 PS7 Patakfalva 2 (6,44 km)
12.59 PS8 Szentpál 2 (6,27 km)
13.27 PS9 Lövéte 2 (13,73 km)
15.59 PS10 Patakfalva 3 (6,44 km)
16.20 PS11 Szentpál 3 (6,27 km)
16.48 PS12 Lövéte 3 (13,73 km)
21.00 Díjátadó ünnepség (Márton Áron tér)