Hétvégén Székely Vágta

Bíró Blanka 2018. július 12., 16:24

Huszár ügyességi versennyel kezdődik pénteken este fél nyolctól a Székely Vágta a maksai Óriáspince-tetőn, majd kilenc órakor éjszakai tüzes show következik az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület előadásában. A Székely Vágta ünnepélyes megnyitóját szombaton délben tartják.

Archív Fotó: Székely Vágta

Számos kísérő programot tartanak, lesz fogathajtóverseny, honfoglaláskori lovasíjász-bemutató, majd este héttől egy nagyszabású szabadtéri táncház. Vasárnap 12 órakor nemzetközi futamot szerveznek, amelyen több ország lovasa méretkezik meg, majd délután lesznek a középfutamok és döntők.

Első alkalommal szerveznek Kishuszár Vágtát, amelyre négy, 10 és 16 év közötti lovas nevezett be.

Vasárnap lesz még díjugratás, bemutatkozik a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola, és újra tartanak lovasíjász-bemutatót. Este hét órától Pál Attila színművész és vendégei operettestjére kerül sor, majd 19.40-kor Kinizsi Pál, Mátyás király jobbkeze lovasszíndarab bemutatásával zárul a rendezvény.

Állandó programként szerveznek népművészeti és lovaskézműves-vásárt, gyermekfoglalkozásokat, lovagoltatást, lovas témájú képzőművészeti kiállítást, illetve lovasöltözet- és viselettörténeti kamarakiállítást.

{A}

A rendezvény ideje alatt a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi tömegközlekedési vállalatok egész nap autóbuszjáratot biztosítanak a Székely Vágta helyszínére és vissza. Idén a szervezők felmérést is készítenek, rövid kérdőív alapján mérik fel, mit szeretnek, vagy éppen mit kifogásolnak a látogatók a lovasrendezvényen.