Gyergyószék legjobban értékelt érettségizője: soha nem kell magolni

Pethő Melánia 2018. július 16., 09:18

Az érettségi nem az az ijesztő mumus, ahogyan a diákok többsége felfogja – állítja a gyergyószéki magyar iskolák legnagyobb médiával érettségiző diákja. A gyergyószentmiklósi Dranganagiu Dan Loránd filológia szakon végzett a Salamon Ernő Gimnáziumban, 9,67-es médiával zárta az érettségit.

Loránd szerint a kitartó munka mellett hinni is kell a sikerben • Fotó: Dranganagiu Dan Loránd gyűjteménye

Ha az ember kitartóan dolgozik, és elhiszi magáról, hogy képes sikerrel venni az akadályokat, nem fog csalódni az eredményben. Ha még élvezettel is végzi a munkát, az mindenképp megkönnyíti a felkészülés folyamatát – állította Dranganagiu Dan Loránd. Kitartás és következetesség szükséges a sikerhez, és ha a középiskolai éveket nem így használja ki a diák, a záróvizsgán nehézségei adódhatnak.

„Már kilencedik elejétől fontos a lelkiismeretes munka. Minden jól megtanult lecke, jól elkészített dolgozat segíteni fog a vizsgán” – szögezte le.

Esetenként szükséges lehet a különóra

Loránd nem járt különórákra, mint mondta, elégségesnek tartotta az iskolában kapott felkészítést, otthon csak ismételt, teszteket oldott. „Nyitott szemmel jártam a világot, figyeltem órákon, így már a suliban rám ragadt a lényeg, otthon csak keveset kellett átnézzek” – mesélt felkészülési módszeréről. Ugyanakkor hangsúlyozta, vannak diákok, akiknek szükségük lehet különórákra. „A személyes környezet és testre szabott oktatás alaposabban felkészíthet bárkit” – mutatott rá. Esetében a tantárgyversenyeken való részvétel is segített, „akár egy sport: formában tartott. Persze nem a testemet, hanem az agyamat.”

{A}

Az idei vizsgatételek Loránd szerint relatív könnyűek voltak. „Nehézségeim nem igen adódtak. Talán az idő volt az, amivel meggyűlt a bajom, szűkös volt, főleg románból és egy picit magyarból.”

A magyar vizsgától tartott a legjobban, ennek ellenére ebből 10-est kapott,

románból pedig gyengébb lett a jegye, mint amire számított – mondta el.

Szükség van a hozzáértőkre

Loránd számára fontos volt a magas érettségi média, mivel az egyetemre való bejutása kizárólag ez alapján dől el. Bukarestben szeretne továbbtanulni, nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon. Távolabbi jövőjét tekintve is van konkrét elképzelése:

külkapcsolati téren szeretnék elhelyezkedni, vagy valamilyen kormányzati intézményben, országos vagy európai szinten. Mindig érdekelt a nemzetközi politika, a diplomácia

– mondta. Hasznosságát is látja annak, amit célként tűzött ki: „Az országban szükség van olyan emberekre, akik értenek ahhoz, amit csinálnak. Így hát a célom az, hogy tényleg megtanuljak érteni ahhoz, amit csinálni fogok, és hogy kamatoztassam a tudásom” – fogalmazott.

Jó tanács a kisebb diákoknak

A kimagasló sikerrel vizsgázó fiú arra biztatja a fiatalabb diákokat, hogy lelkiismeretesen készüljenek, a középiskola első évétől kezdődően a tizenkettedik osztály végéig a vizsganapok legyenek a szemük előtt. „Úgy tanuljanak, hogy próbálják valóságosan összekapcsolni az információkat, keressék a kapcsolatot a tanultak között, interdiszciplinárisan is, és

soha ne magoljanak. Tudatosítsák, hogy magukért tanulnak

– tanácsolta. Hozzátette, az esetleges kétségbeesések és lustább pillanatok teljesen normális helyzetek, de ezeket mindenképp le kell győzni.