Szokatlan számlázási rendszer a Harvíznél

Kovács Eszter 2018. július 12., 12:30

A korábbitól eltérő módon számláz Székelyudvarhelyen a vízszolgáltató: a szolgáltatást április elejétől a Harvíz Rt. végzi, számláikat pedig kéthavonta juttatják el a magánházakhoz. A díjszabás is módosult, az árak egységesek minden olyan településen, ahol a Harvíz Rt. jelen van.

Folyóügyek. Az egységes árakról a Harvíz Rt. honlapján lehet tájékozódni. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Olvasónk fordult panasszal lapunkhoz: az első Harvíz Rt. által kiállított számlán ugyanis kéthavi fogyasztás szerepel, ráadásul a vízdíj is drágult. Erről pedig a lakosság semmiféle tájékoztatást nem kapott – mondta.

Hogy ne legyen sok a papír

A csíkszeredai cég egyébként mindig is másként számlázott a vidéki és városi fogyasztók esetében – mondta el lapunknak a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Bogáti Csaba kifejtette, városokon a magánházakban lakók kéthavonta, vidéken pedig háromhavonta kapnak számlát, illetve városon a tömbházaknál a lakószövetségek havonta függesztik ki a kifizetendő összegek listáját.

„Elsősorban a papíron és a kézbesítési díjon spórolunk így, de ez nem zárja ki a részletfizetés lehetőségét: amennyiben valaki anyagi nehézségekkel küzd, megteheti, hogy a kéthavi számlának a számla kézbesítése után csak a felét fizeti ki, majd a következő hónapban törleszt” – magyarázta az illetékes. A cég számításai szerint egyébként a magánházaknál átlagban évente hatvan köbméter vizet fogyasztanak, ez havonta öt köbmétert jelent.

{A}

„A vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés díja köbméterenként körülbelül 7 lej, tehát ez havonta mintegy 35 lejes kifizetendő összeget jelent, így ekkora értéknél

költséghatékonyabb, ha csak kéthavonta küldjük a számlát”

– matematikázott Bogáti Csaba.

Egységes díjszabás: hol olcsóbb, hol drágább

A változásokról azért nem tájékoztattak egyenként minden fogyasztót, mert azt Székelyudvarhely polgármesteri hivatala kiközölte az átálláskor. „Cégünk díjszabása mindenhol egységes, Parajdtól Csíkszentdomokosig, ezt a Harvíz Rt. honlapján meg lehet tekinteni. Az egyes településeken az árak módosulásáról pedig nem láttuk értelmét külön tájékoztatni, hisz az nem egységes: Parajdon például egy lejjel csökkent a szolgáltatás ára, míg Udvarhelyen körülbelül 60 banival növekedett” – sorolta a vezérigazgató.

Fontos tudnivalók

A Harvíz Rt. április eleje óta szolgáltat Székelyudvarhelyen: a cég minden olyan létesítményt átvett az Aqua Nova Hargita Kft.-től, amely a vízszolgáltatást és szennyvíztisztítást szolgálja, ez magában foglalja a vízművet, a hálózatokat, a szennyvíztisztító telepet. A vízvezeték- és szennyvízelvezető rendszer karbantartását is az új szolgáltató végzi, míg a vízóraolvasást továbbra is az a külsős cég, amelyet a feladattal korábban megbíztak. Minden operatív, üzemeltetési munkát, mint például a vízmű és a szennyvíztelep üzemeltetése, illetve a hálózati meghibásodások kijavítását a Harvíz székelyudvarhelyi munkapontjának személyzete végzi.

A korábbi szolgáltatónak a fogyasztók által már ismert elérhetőségét megtartotta a Harvíz: a hibabejelentést az állandó diszpécserszolgálat 0266–216 028-as telefonszámán lehet megtenni.

A cég Facebook-oldalán időben értesítik a lakosságot minden olyan vízelzárásról, amit javítási munkálatok tesznek szükségessé, illetve az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos közérdekű információkat is itt teszik közzé. A cég udvarhelyi székhelye a Haáz Rezső utca 4. szám alatt van.