Véget ért az angol álom, Mandzukic továbblőtte a horvátokat

Pál Gábor 2018. július 12., 00:11

Horvátország lesz Franciaország ellenfele az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjében. A szerda esti elődöntőben Mandzukic a hosszabbításban rúgta be a győztes gólt az angoloknak.

Kane és Brozovic csatája. Utóbbi örülhetett a meccs végén Fotó: Agerpres/AP/Francisco Seco

Gyorsan előnyhöz jutottak az angolok. Modric szabálytalankodott a saját tizenhatosa előtt, amiért szabadrúgást ítélt a játékvezető. Kieran Trippier, a Tottenham védője végezte el, és az 5. percben mesterien ívelt Subasic hálójába.

{A}

Szünet után egyenlítettek a horvátok: a 68. percben Vrsaljko beadásánál Perisic előzte meg védőjét, és a kapuba rúgta a labdát.

A rendes játékidőben már nem született több gól, bár mindkét csapatnak voltak óriási lehetőségei.

Jöhetett a 2x15 perc hosszabbítás, amiben Horvátországnak már bőven volt tapasztalata, hiszen korábban az oroszok és a dánok ellen is a ráadás után győzött. Ezúttal viszont nem volt szükség a büntetőpárbajra, Mandzukic kihasználta, hogy az angol védők elszunyókáltak, és a 109. percben megszerezte a győztes gólt.

{K1}

Története során először bejutott a világbajnokság fináléjába a horvát labdarúgó-válogatott. Az angolok mostani kudarcát megelőzően eddig csak 1990-ben a házigazda olaszok ellen veszítettek úgy az elődöntőben, hogy a szünetben még vezettek.

Horvátország ezzel biztosan felülmúlja eddigi legjobb, 1998-ban elért harmadik helyét, míg Anglia 1966 óta tovább várhat újabb diadalára.

A szombati, szentpétervári bronzmeccsen belga–angol (17 órakor kezdődik), míg a vasárnapi, moszkvai döntőben francia–horvát mérkőzést rendeznek (18 órakor kezdődik).

Labdarúgás, világbajnokság, Oroszország, elődöntő:
Horvátország–Anglia 2–1 – hosszabbítás után (0–1, 1–1, 1–1)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, vezette Cakir (török)
gólszerző: Perisic (68.), Mandzukic (109.), ill. Trippier (5.)
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinic (Privaric, 95.) – Rakitic, Brozovic – Rebic (Kramaric, 101.), Modric (Badelj, 119.), Perisic – Mandzukic (Corluka, 115.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic.
Anglia: Pickford – Walker (Vardy, 112.), Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson (Dier, 97.), Lingard, A. Young (Rose, 91.) – Kane, Sterling (Rashford, 74.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

{K2}