Még mindig nincs elegendő beutaló

Molnár Rajmond 2018. július 11., 21:10

Elvileg már minden, az egészségbiztosítási pénztárral szerződésben álló szolgáltató kiállíthat beutalókat a pácienseinek, azonban az új típusú formanyomtatványokból még mindig kevesebb van a kelleténél a Hargita megyei egészségbiztosítási rendszerben.

Még mindig keveset kaptak az új típusú beutalókból Fotó: Gecse Noémi

Egy hete még nem tudtak egészségügyi beutalókat kiállítani pácienseiknek egyes Hargita megyei egészségügyi szolgáltatók – többek között a háziorvosok és a szakorvosok –, mivel hiányoztak az e hónaptól használt új típusú küldőpapírok.

{K1}

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár korábbi tájékoztatása szerint július végéig 150 500 darabot kell kapniuk az új nyomtatványokból, ezek azonban nem egyszerre, hanem felosztott mennyiségekben érkeznek meg. Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnöke rámutatott, múlt héten már érkezett egy adag az új típusnyomtatványokból, hétfőn pedig egy másik adag, viszont ez még mindig kevés,

csak egy-egy, ötven űrlapot tartalmazó tömb jut szolgáltatónként.

A nyomtatványokat egyébként a szolgáltatóknak meg kell vásárolniuk. „Aki eljött a pénztárhoz és megvásárolta a maga részét, annak van beutalója. Hamarosan érkezik egy nagyobb tétel is az új formanyomtatványokból, így lesz tartalék is” – vetítette előre Duda.

Szabó Soós Klára, a háziorvosokat tömörítő szövetség Hargita megyei elnöke úgy látja, elvileg most már mindenik egészségügyi szolgáltatónak kellene legyen beutalója, azonban mivel „szotyogtatva adják ezeket, az egyszer átvehető mennyiség nem fedi az egy havi szükségletet. Ez azoknak a kollégáknak kellemetlen leginkább, akik 50–100 kilométerről kell felutazzanak Csíkszeredába, hogy megvásárolják ezeket”.

{A}

Az új beutalókra vonatkozó jogszabályt az egészségügyi miniszter és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökének közös rendeletei (457/843/2018, illetve a 456/842/2018) szabályozzák.