Az iskolások azt igénylik, hogy a pedagógusok inkább neveljenek, mint oktassanak

Bíró Blanka 2018. július 11., 20:12

Az a diák, akinek volt példaképe a tanárok között, nagyobb bizalommal tekint a jövőbe – derült ki egy Kovászna megyében végzett felmérésből, amelynek eredményeit szerdán mutatták be Sepsiszentgyörgyön.

Képünk illusztráció

Meghatározó a tanár személyisége a diákok jövőképét illetően,

az oktatás, nevelés iránt elhivatott pedagógusokra van szükség

– derül ki a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség által rendelt, a megyei nevelési tanácsadó központ által végzett felmérésből.

{A}

Kiss Imre főtanfelügyelő és Brassai László, a központ munkatársa szerdán mutatta be Sepsiszentgyörgyön az áprilisban készült felmérés eredményeit, következtetéseit. A háromszéki középiskolák és szakiskolák végzősei töltötték ki a kérdőívet, a 13 tanintézet végzős diákjainak mintegy 80 százaléka, 848 középiskolás és 341 szakiskolás.

A kérdések a múltra, jelenre és jövőre vonatkoztak, azt firtatták, mennyire elégedett a diák az iskolájával, mi erősíthette volna a kötődését, és mennyire magabiztos, illetve szorongó a jövőjével kapcsolatban.

A középiskolások körében a leggyakrabban megfogalmazott elvárás az volt, hogy

a szidás helyett inkább bátorításra lett volna szükségük, arra, hogy a tanárok segítsenek pótolni a hiányosságokat, megérteni a tananyagot.

A szakiskolások azt szeretnék, hogy a gyakorlati órákon több mindent kipróbálhassanak, jobban felszerelt műhelyekben sajátíthassák el a szakma fortélyait. A középiskolák végzőseinek 12–13 százaléka véli úgy, hogy hasznos dolgokat tanult az iskolában, felkészült az életre, a szakiskolákban épp fordított az arány, itt meghaladja a 80 százalékot azok aránya, akik hasznosnak tartják a megszerzett tudást.

A jövővel kapcsolatos érzéseik viszont majdnem hasonlóak,

10–15 százalék szorongva tekint a jövőre, 50 százalék bizakodóan, és 35–40 százalék céltudatosan követi a terveit.

A szakiskolák végzőseinek 47 százaléka, míg az középiskolát végzettek 54 százaléka mondta azt, hogy az országban marad, és itt vállal munkát, miután befejezte a tanulmányait. Brassai László rámutatott, arra a következtetésekre jutottak, hogy az a diák, akinek volt példaképe a tanárok között, nagyobb bizalommal tekint a jövőbe, nagyobb arányban vállal itthon munkát, és folytatja a tanulmányait. Beigazolódott, mennyire meghatározó a tanár személyisége a diákok jövőképének alakulásában, a tanárok is tudatában kell legyenek a saját szerepüknek.

Sok esetben célravezetőbb, ha a pedagógus a nevelésre fekteti a hangsúlyt, és nem feltétlenül arra, hogy naprakészen kövesse a tananyagot

– vonták le a következtetést a szakemberek.