Multikulturalitás jellemzi a borszéki bográcsfesztivált

Barabás Hajnal 2018. július 11., 19:18

Számos gasztronómiai, kulturális és sportrendezvénnyel várják az érdeklődőket a július 13–15. között első alkalommal rendezendő Borszék Bogrács Feszten.

Fotó: Borszék Bogrács Feszt/Facebook

A fesztivált igazi multikulturalitás jellemzi, hiszen a magyar és román szakácsokon, fellépőkön, sportolókon kívül több más nemzetiségű résztvevő is jelen lesz az eseményen – jelentették be a szervezők szerdán, a csíkszeredai megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

{A}

Dan Burlac, a fesztivál egyik szervezője, a Secvențe Kulturális Egyesület elnöke elmondta, nagyon szeretik Borszék üdülővárost, láttak benne potenciált, és ezért esett erre a helyszínre a választásuk. Hozzátette,

a település egyik előnye az etnikai sokszínűsége, ez pedig jól igazodik a rendezvény multikulturális jellegéhez.

A rendezvénynek három alappillére van: a gasztronómia, szabadtéri sport és kultúra.

Pădurean Sándor társszervező, a Papă la Sanyi tulajdonosa a gasztronómiai programok kapcsán kiemelte, a szombati főzőversenyre igyekeztek minél több nemzetiségű szakácsot meghívni, így többek között magyarok, románok, tatárok, szászok, örmények mutathatják meg főző-sütő tudásukat.

A fesztivál résztvevői ingyenesen kóstolhatják meg a készített ételkülönlegességeket.

Vasárnap az amatőrök főzőversenyét tartják, amelyre bárki jelentkezhet, a nevezési díj 150 lej. A kulturális programok koncertekből, fotókiállításból, filmvetítésekből, és különböző kreatív műhelyekből állnak. A szabadtéri sportokat is népszerűsíteni kívánják a fesztiválon.

Keresztes Emil, a gyergyószentmiklósi hegyimentő-szolgálat vezetője ismertette a sporttevékenységekkel kapcsolatos tudnivalókat. Kifejtette, a fesztivál mindhárom napján reggel nyolc órától kerékpártúra indul hat kilométeres szakaszon. Szombaton hegyi terepfutó-versenyre nevezhetnek az érdeklődők, reggel 8 és 9.30 óra között. Továbbá szabadtéri sportokról szóló Outdoor konferenciát is szerveznek, amelyre meghívtak neves sportolókat, mint Tiberiu Ușeriut, Novák Károly Eduárdot, Toma Coconeat, Török Zsoltot, valamint Avram Iancut.

A péntektől vasárnapig zajló bográcsfesztivál programjait a FestivApp okostelefonos alkalmazásról is lehet követni, letöltés után akár offline is működik.

A rendezvényre a belépés ingyenes,

továbbá a sípályánál szintén ingyenes sátortábort biztosítanak. Az érdeklődök a részletes programot és egyéb információkat ezen az oldalon találhatnak.