Rangsorolták az egyetemeket, előkelő helyen a Sapientia EMTE

Molnár Rajmond 2018. július 12., 11:37

Nemzetközi kutatóintézetek által végzett, romániai egyetemeket is felvonultató rangsorokban előkelő helyet foglal el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE).

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának épülete. Jó uton halad a felsőoktatási intézmény Fotó: Gecse Noémi

Érdekesség, hogy mindkét összesítésben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) előtt végzett a magyar állam által támogatott, mindössze 17 éves múltú erdélyi felsőoktatási intézmény.

Az uniRank és a Webometrics olyan nemzetközi egyetemi rangsorok, amelyet független kutatóintézetek állítanak össze és publikálnak, és amelyek több ország mellett a romániai egyetemeket is listázzák. Előbbinél a Sapientia EMTE 80-ból a 24. helyen, míg utóbbinál 103-ból a 34. helyet végzett.

{A}

Mindkét összesítésben Babeș–Bolyai Tudományegyetem szerepel az első helyen,

második a Bukaresti Tudományegyetem, illetve a Bukaresti Műszaki Egyetem, harmadik pedig a jászvásári Alexandru Ioan Cuza felsőoktatási intézmény. Érdekesség, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem az uniRank felmérése szerint a 31., a Webometrics összesítéseben pedig a 41. helyet foglalja el. A rangsorok egyébként elérhetők ezen (Webometrics) és ezen (uniRank) a linken.

Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE rektorhelyettese lapunknak elmondta, a kutatóintézetek által vizsgált

legfontosabb szempont, hogy az adott egyetem mennyire van jelen a tudományos életben,

azaz az oktatóknak és hallgatóknak milyen minőségű publikációik vannak, azok mely lapokban jelentek meg, illetve milyen hatással voltak a tudományos életre. További szempontok például a felsőoktatási intézmény oktatói létszáma a hallgatói arányhoz viszonyítva, az oktatás minősége, a képzési kínálat, a hallgatók által elért eredmények, illetve a lediplomázott diákok munkaerőpiacon való elhelyezkedése.

A rektorhelyettes szerint az elért helyezések bizonyítják, hogy minőségi oktatás zajlik az erdélyi felsőoktatási intézmény három karán, s még inkább hozzáad az érdemhez, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező egyetem sok nagyobb múltú felsőoktatási intézményt utasított maga mögé.