Figyeli, és tetten éri a tolvajokat

Gergely Imre 2018. július 11., 22:12

Olyan személy ellenőrzi mostantól a gyergyószentmiklósi mezőgazdasági területeket, akinek sokéves, külföldön szerzett tapasztalata van őrző-védő feladatok terén. A szabályokat általában nem könnyű betartatni azokkal, akik ehhez nincsenek hozzászokva, de Sára József változtatni kíván ezen.

Sára Józsefet (balról) Nagy Zoltán polgármester mutatta be Fotó: Gergely Imre

Az újonnan kinevezett felügyelőt, Sára Józsefet a polgármester, Nagy Zoltán mutatta be, egyben köszönetet is mondva neki, hogy elvállalt egy ilyen hálátlan feladatot. Merthogy akinek földje van Gyergyószentmiklóson, az tudja, mindennapos jelenség, hogy valakik lovakat legeltetnek mások területén, vagy lekaszálják és elviszik a füvet, esetleg egyéb termést lopnak el. A tolvajokkal pedig nem jó találkozni, és veszélyes, ha a gazda megpróbálja kérdőre vonni őket.

Sára József feladata az, hogy megfigyeli a kaszálókat, illetve egyéb földeket, és

ha illetéktelen személyeket lát, vagy éppen terméstolvajokat ér tetten, akkor riasztja a helyi rendőrséget.

A rendőröknek ugyanis számos más feladata is van, nem lehetnek mindig a mezőkön – hangzott el az indoklás.

A büntetés a rendőrök dolga

Az új mezőőr nem büntethet, ez továbbra is a rendőrök hatásköre, de amint erről megegyezés született, az ő hívására azok a legrövidebb időn belül az adott helyszínre kell érjenek. A tilosban legeltetett lovak megőrzése és a hajtókert működtetése továbbra is a városi mellékgazdaság dolga.

Sára kötetlen munkaidővel dolgozik, éppen azért, hogy akkor és ott tudjon jelen lenni, amikor erre szükség van.

Tudja, hogy a napnak melyik időszakára jellemző, hogy a szekerek elindulnak a mezőre, és fűvel megrakottan térnek vissza. Akik ezzel foglalkoznak, nem lehetnek nyugodtak.

Egyesek „csak belekaszálnak”, mások a szomszédét viszik

Az is közismert, hogy a fűlopások, tilosban legeltetések elkövetői többnyire a lovakat tartó, de területekkel nem rendelkező romák közül kerülnek ki. Sára József éppen ezért pár napja a téglagyári cigánytelepen szervezett gyűlésen mondta el a helyieknek, hogy ezután ő ellenőrzi a földeket. Nem sok megértést tapasztalt, másnap már tetten ért olyanokat, akik maguk is jelen voltak a találkozón.

Kaszálás foltokban. Rendszerű, hogy egyszerre csak kisebb mennyiséget visznek el a tolvajok. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Elmondta, ahogy ő látta, sok helyen vannak földek, amelyeken 2–3 méteres darabokon kaszáltak valakik. Ezek, az ilyen kisebb „belekaszálások” a jellemzők. Akik ezt teszik, nem lopják egyszerre nagyobb mennyiségben a lótakarmánynak valót. De

a kis lopások is nyilvánvalóan bosszantják a gazdákat, és ezt sem szabad tolerálni.

Sára Józsefnek megfontolandó megoldási javaslata is lenne erre: legyen lehetőség a legtöbb helyen elhanyagoltan hagyott sáncokban növő fű lekaszálására. Persze ezt nem lesz könnyű elfogadtatni a fűtolvajokkal, akik a jobb minőségű kaszálók termését szeretik előnyben részesíteni. Amint elhangzott,

nem ijed meg attól, ha rátámadnak, sokéves külföldi tapasztalatokkal rendelkezik, és a törvények által megengedett eszközökkel is ahhoz, hogy megvédje magát, ha úgy adódik.

Elhangzott, azt is tudni lehet, hogy vannak egyes „jóravaló”, egyébként saját területekkel rendelkező gyergyói gazdák is, akik nem vetik meg a más munkájának gyümölcsét, és ha tehetik, elviszik a szomszédok földjéről a száradó szénát. Arra számítanak, hogy a lopással úgyis a téglagyáriakat, vagy hozzájuk hasonló lakókat fogja gyanúsítani a károsult. Sára József az ilyen esetekre is figyel.

A gazdák is segíthetik a munkáját

Ha van is mezőőr, kétségtelen, hogy egyszerre nem lehet jelen mindenhol. A gazdákat ezért arra kérik, hogy ha a mezőkön illetéktelen személyeket látnak, vagy éppenséggel lopást vesznek észre, akkor jelezzék ezt Sára Józsefnek a 0733–026 939-es telefonon. A helyi rendőröket is hívhatják ebben az ügyben a 0726–123 776-os számon.