Búcsúra készülnek Barátoson és Komjátban

Kömény Kamilla 2018. július 11., 17:55

Kármelhegyi Boldogasszony ‒ más néven Skapulárés Boldogasszony ‒ napját július 16-án ünnepli a katolikus egyház, amely a kármelita rend kiváltságos Mária-ünnepe. Két, a Keleti-Kárpátokban fekvő faluban tartanak ezen a hétvégén búcsúünnepet.

Archív Fotó: Kristó Róbert

Barátoson július 14-én, szombaton délelőtt 11 órától ünneplik a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére felszentelt kápolna búcsúját. A szentmise szónoka Hanuleac Tamás gyimesbükki segédlelkész lesz. A hagyományoknak megfelelően

a búcsú előtti pénteken ‒ július 13-án ‒ szentelik meg a Tarkő-hegységben levő Barátostelep házait.

A többségben csángómagyar emberek lakta kis hegyi települést közigazgatásilag Neamţ megyéhez csatolták, egyházi szempontból viszont a Gyulafehérvári Egyházmegye gyimesbükki római katolikus plébániájának filiája.

A Gyimesfelsőlokhoz tartozó komjáti templomnak szintén Kármelhegyi Boldogasszony a védőszentje, ott az ünnepnapon, hétfőn délelőtt 11 órától kezdődik a búcsús szentmise, amelynek szónoka a csíkdelnei plébános, Csintalan László lesz.

Görbepataki búcsú

2007. július 11-én ítéletidő haladt át Gyimesfelsőlok görbepataki részén, az erős szél és a mogyoró nagyságú jég hatalmas pusztítást okozott. Szent Benedek napján történt mindez, így a helyiek elhatározták, hogy kiengesztelik a „haragos szentet”. Előbb keresztet emeltek, majd kápolnát építettek, ahol azóta minden évben fogadalmi búcsús szentmisét tartanak. Idén is így tettek, a hívek szerda délelőtt gyűltek össze a görbepataki kápolnánál, ahol a homíliát Bálint Emil balánbányai plébános mondta.