Egy kis kényszerszünet után folytatódhat a diákszálló felújítása

Dósa Ildikó 2018. július 11., 17:21

Természetvédelmi területen fekszik a Sóskút gyógyfürdő melletti, diákszállónak elképzelt épület, így további engedélyek szükségesek az ingatlan felújításához. Az épületet egyébként már kitakarították, és kivették azokat a közfalakat, amelyek nem illettek a tervbe.

Néhány hetes szünet után jövő héttől újra munkába áll a kivitelező. Archív Fotó: Barabás Ákos

„A diákszálló épülete előbbi, mint a Natura 2000, amelynek területét rárajzolták a városéra, de a környezetvédelmi engedélyt nem adták meg mindaddig, amíg a természetvédelmi terület adminisztrátorától nem kaptunk jóváhagyást” – közölte lapunkkal Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere. Emiatt

ideiglenesen le kellett állítani a munkálatokat, azonban mostanra minden engedélyt megkaptak ahhoz, hogy a jövő héten ismét dolgozhasson a kivitelezőcsapat.

A közművesítés egy része korábban megtörtént, így víz és villanyáram van az épületben, azonban még a polgármesteri hivatalra vár a földgáz bevezetésének procedúrája. Ami az épületfelújítást illeti, az elöljáró elmondta, ki kell cserélni a vezetékeket, egyes falakat meg kell erősíteni, újra kell burkolni a szobák padozatát. Ugyanakkor teljes tetőcsere lesz, hiszen

a tetőtérben konferenciatermet alakítanak ki,

az épület akadálymentesítése érdekében pedig külső liftaknát hoznak létre. A szerződés értelmében a kivitelezőnek ez év végéig el kell készülnie a felújítással.

{A}

A diákszálló elsősorban a Határtalanul! program részeként fog működni, tehát itt fogadják azokat a magyarországi iskolásokat, akik a térségbe utaznak személyes tapasztalatokat szerezni a külhoni magyarságról. Ez azonban – a polgármester szerint – nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy időnként turistákat is fogadjanak benne.