Az is lehet, hogy más munkahely után kell nézniük a méhészeknek

Dósa Ildikó 2018. július 11., 13:14

A tavaszi szárazság, majd az átlagnál alacsonyabb nyári hőmérséklet és gyakori esőzés miatt elég vékonyra sikeredett idén a nektárgyűjtés a hazai méhészeteknél. Ennek ellenére nem valószínű, hogy emelkedni fog a méz ára.

Virág van, de hiányzik a napsütés. Ilyen időben nem tudnak kirepülni a méhek Fotó: Pinti Attila

A napraforgóról való gyűjtés idén teljesen kimaradt a gyakori esőzések és a lecsökkent hőmérséklet miatt, ugyanis a nektárképződéshez legalább 30 Celsius-fok szükséges – mondta lapunknak Ádám József, a főként udvarhelyszéki méhészeket tömörítő Örösi Méhész Egyesület vezetője.

„A méhészek szinte üresen jöttek haza, ami keveset gyűjtöttek, csak a telelésre lesz elegendő, kiegészítve élelempótló anyaggal. A probléma országos szintű, de nem jobb a helyzet Magyarországon sem, onnan is minimális gyűjtést jeleztek” – ismertette a helyzetet. Már

meglehetősen rosszul kezdődött az év,

hiszen a tavaszi szárazság miatt kevés volt a mezei virág, a nagy meleg miatt pedig a repce és az akác is nagyjából egyszerre, rövid ideig virágzott. Mivel az ország területén az akác idén nem szakaszosan nyílt, kimaradt a többszöri gyűjtés, kevés mézet tudtak pergetni. A júniusi gyakori esőzések miatt a méhek a somkóróról is keveset tudtak hordani.

A méhészek el kell döntsék, hogy ezt a mennyiséget megtartják télire, vagy eladják és cukros vízzel tartják fenn a méheket.

„Abban reménykedünk, hogy egy hét alatt helyrejön az idő. Nagyon sok a sarjúvirág, ami még valamennyire menthetné a helyzetet, azonban napsütés kellene, mert esőben nem tudnak kirepülni a méhek” – összegezte Ádám József. Hozzátette, hogy a hobbiméhészeknek van munkahelyük, ezért őket nem érinti annyira súlyosan a helyzet, mint azokat, akik a méz értékesítéséből tartják fenn magukat.

Nem tudom, mi lesz azzal, aki ebből él. Ha akácból sikerült annyit összehoznia, hogy kihúzza a következő szezonig, jó, másképp egyéb munkahely után kell néznie

– mondta. Az egyesület vezetője szerint a gyenge év ellenére nem valószínű, hogy drágulni fog a méz. Ennek oka, hogy a nyugat-európai nagy üzletek alacsony áron hozzájutnak a már-már tökéletesre hamisított termékekhez, ezért a kelet-európai méhészeknek is tartaniuk kell az árakat.

{A}

„Az üzletekben nem lesz érzékelhető a hiány, csak azt nem lehet tudni, miből van a termék. Annyira jól hamisítják a mézet, hogy a laborvizsgálatokon sem tudják már kiszúrni azokat” – jegyezte meg.