Nagy jövő elé néz a kardvívás Gyergyóremetén

Balázs Katalin 2018. július 11., 13:50

Két helyen edz kardvívókat a magyarországi születésű Csikány Mihály: New Yorkban és Gyergyóremetén. Ez a hét Székelyföldé, két tucat növendék, 6–14 év közötti fiatal tanulja ezt a sportot, amely a székelyhez igencsak közel áll.

Mester tanítványaival. Több ez, mint kardvívásoktatás, tanulás Fotó: Balázs Katalin

Remetén hisznek abban, hogy érdemes beruházni a kardvívásba. A község elöljárói a falunapokon egy bemutatót látva, Csikány Mihályt felkérték oktatásra. Ez négy éve volt, azóta Mihály örömmel érkezik nyaranta, az önkormányzat pedig a helyről és felszerelésről egyaránt gondoskodik.

Hajlék is van a mester feje fölött, a Csikány családnak szíve csücske Remete, így a hadtörténész édesapa lakást is vásárolt pár esztendeje a községben.

{A}

Mihályt is attól féltik barátai, addig jár ide, míg itt ragad, s hoppon maradnak aztán a magyarországi cimborák, de még a New Yorkban lévők is. A kardvívómester ideköltözésen nem, de a sportág megerősítésén gondolkodik. 

Otthon és itthon

A kadvívóedző a 2016-os olimpia előtt kapott egy felkérésrést, hogy a kaliforniai magánklubjából, ahol az ifjúsági válogatott edzője volt, menjen át New Yorkba, egy nagy presztízsű klubba. Az 1883-ban alapított klubból számos olimpikon került ki mindhárom fegyvernemben. 1956-ban került e klubhoz Éltes Csaba mester, aki gyakorlatilag Amerikában a professzionális kardvívásnak rakta le az alapjait, és utat vágott a jövő kardvívónemzedékének... és a magyar mestereknek is – mesélte Csikány Mihály, az utód.

Fotó: Balázs Katalin

New York tehát az egyik helyszín, ahol a kardvívómester oktat, a másik Gyergyóremete, mert ezt tekinti otthonának Csikány. Azt mondja, nagyon szeret idejönni, megfogta a kultúra, az emberek és szokások.

„Nagyon jó barátom, az olimpiai bronzérmes Rédli András próbált lebeszélni, hogy én Remetén is oktatni kezdjek. Nem értettem, miért, mire kijelentette: Misi, én téged ismerlek, te ott fogsz maradni. Jól érezte, tényleg nagyon megfogott engem ez a közeg. Tapolcán születtem, de bárhol legyek a világban, ide jövök haza.”

Küzdősport pozitív életszemlélettel

A kardvívásnak helye van ebben a közegben, mert az oktató szerint „a székely ember lóra termett, karddal a kezében”. Az önkormányzat a kardról gondoskodott, az egyhetes intenzív tábor résztvevői pedig a lovak közé csaptak.

„Sok tanulnivaló van. Mosollyal jönnek, mosollyal mennek, de távozáskor a verejték ott van a homlokukon. Szeretnék sokat átadni nekik, mert ezzel az intelligens sporttal együtt sok mindent megtanulhatnak: önuralmat, fegyelmet, és bár egyéni sport, akkor is jelen van a csapatszellem, és az az igazság, hogy a saját döntésed következményeiért felelősséggel tartozol, a befektetett energia szerint kapod meg végén a jussodat. Mindenképpen pozitív életszemlélet a cél” – sorolta Csikány a tanulnivalókat.

Fotó: Balázs Katalin

Kétségtelen, hogy küzdősportról van szó, karddal a kézben, mégsem tekinthető veszélyesnek. Akkor lehetnek sérülések, ha valaki egyszerre hág át minden szabályt, és egyszerre mindent áthágni lehetetlen.

Csak boldog lenni

Számos lehetőség van hasznosítani a kardvívást, akár tengeren túl is szívesen látják a legtehetségesebbeket. Ezért is gondolkodik abban Csikány, hogy a vívásoktatást jó lenne egész évre kiterjeszteni Remetén. De nem kell mindenkiből bajnok legyen, más hivatáshoz is kedvet teremt e sport.

Fotó: Balázs Katalin

A mester szívesen idézi fel egyik remetei tanítványát, aki arra a kérdésre, hogy ki mi szeretne lenni, ha felnő, nem mesterséget mondott, hanem így felelt: „én egyszerűen csak boldog akarok lenni”. Csikány Mihály azt mondja, az ilyen válaszokért érdemes oktatni, Remetén többet tervezni.