Kitiltsák vagy sem a haszongépjárműveket? – közvitán a tervezet

Bíró Blanka 2018. július 11., 10:38

Közvitára bocsátotta a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt a határozattervezetet, amelynek értelmében éjszakára kitiltják a teherautókat, kisteherautókat, autóbuszokat és kisbuszokat a lakótelepi parkolókból.

Fotó: Sepsiszentgyörgy önkormányzata/Facebook

A tervezet a városháza honlapján tanulmányozható. Az 1,9 tonnásnál nagyobb áruszállító járművek, és a kilenc főnél több férőhelyes személyszállító járművek 18 és 6 óra között nem parkolhatnak a város közterületein. Az előírás nem vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor éppen árut rakodnak.

{A}

A városvezetés ugyanakkor a garázstulajdonosok esetében is új szabályozás bevezetését tervezi, így

akinek garázsa van közterületen, nem parkolhatja máshol az autóját.

A tervezet szerint a tulajdonos köteles lesz közölni a garázsban tartott gépkocsi rendszámát, és a garázs 500 méteres körzetében nem állíthatja le közterületen az autót. Ez a korlátozás érvényes lenne azokra is, akik parkolóhelyet bérelnek. A határozat megszegését 100 és 2500 lej közötti bírsággal sújtanák, és a betartását a helyi rendőrség felügyelné.

Az indoklásban az szerepel, hogy

a szigorításra azért van szükség, mert a város utcáin, a tömbházak közötti sétányokon és parkolókban több haszongépjármű vesztegel, több helyet is elfoglalva.

Antal Árpád polgármester szerint ezek a járművek általában vállalatok tulajdonában vannak, melyeknek van saját kialakított parkolójuk, ám a gépkocsivezető inkább a lakása mellett állítja le ezeket, és foglalja a parkolóhelyeket. Másrészt a garázsokat nem mindig használják rendeltetésszerűen, például lomtárat alakítottak ki benne, az autókat pedig közterületen parkolják.