Diszkriminációt kiált a román érettségivel kapcsolatban a Székely Figyelő Alapítvány

Gergely Imre 2018. július 10., 20:10

A magyar érettségizők hátrányban vannak a románokkal szemben, hiszen több vizsgát kell tegyenek a diploma megszerzéséért, és sokaknak éppen azért nem sikerül a vizsgájuk, mert az anyanyelven kívül román nyelvből is érettségizni kell. Ez diszkrimináció – szögezte le Árus Zsolt.

Árus Zsolt és Sorbán Attila Örs. Az EMI tájékoztat, mozgósít, a Székely Figyelő pedig a jogi hátteret biztosítja a panaszok benyújtásához Fotó: Gergely Imre

Fontos, hogy az uniós szervek is szembesüljenek a diszkrimináció tényével, hogy ezáltal nyomásgyakorlás történjen Románia kormányára, ennek a hátrányos helyzetnek a megszüntetésére. Ezt javasolja az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete is. Erről tartott Gyergyószentmiklóson közös sajtótájékoztatót Árus Zsolt és Sorbán Attila Örs EMI-vezető.

Az idei érettségi vizsga eredményei is bizonyítják,

az, hogy az erdélyi magyar fiatalok úgy kell számot adjanak tanulmányaikról a román nyelv és irodalom tantárgyban, mint román anyanyelvű diáktársaik, diszkriminatív számukra.

A mai oktatási módszerekkel a legjobb tanár minden igyekezete sem tud elegendő lenni ahhoz, hogy a diákok nagy része az érettségi elvárásainak megfelelően, vagy akár a mindennapi kommunikáció szintjén el tudja sajátítani a román nyelvet. Így igazságtalan az érettségin ugyanannyit követelni tőlük, mint a román társaiktól – szögezték le a sajtótájékoztatón.

Ha minél több erről szóló panasz érkezik az emberjogi bírósághoz, akkor ez nyomásgyakorlás eszköze lehet arra, hogy a jelenlegi helyzet megváltozzon – fejtette ki Árus és Sorbán.

{A}

Az EMI javaslata az lenne, hogy a kisebbségi diákok idegennyelvként tanulhassák a román nyelvet, akár az angol, német vagy francia nyelvet, és ennek megfelelően kelljen vizsgázniuk. Jelenleg az a helyzet, hogy

12 évi tanulás után sem tudják a fiatalok elsajátítani a nyelvet, így az életben is nehezebben boldogulnak itthon, és ez is oka az elvándorlásnak.

Meg kell tanulni románul, ez tény, de ehhez az oktatást kell megváltoztatni – hangzott el a sajtótájékoztatón. Mint ahogy egy másik felvetés is: miért nincs lehetősége arra a román tanulóknak, hogy idegen nyelvként megtanulhassanak magyarul? Ez is a harmonikus együttélést segítené.

Az emberjogi bírósághoz benyújtandó panaszok megfogalmazásában segít a Székely Figyelő Alapítvány, vagyis a Szekler Monitor. Elérhetőségei megtalálhatók a szervezet Facebook-oldalán.