Nagyot nézni a kicsin

Fülöp-Székely Botond 2018. július 10., 20:23

Új épületmaketteket állítanak ki a legendáriumosok az udvarhelyi Székely Támadt-várban, a tárlatot csütörtök délben nyitják meg. Spoiler következik! Mutatjuk, hogy milyen épületek kicsinyített másai tekinthetők meg újdonságként.

Több udvarhelyi épület makettje is megtekinthető a csütörtök délben nyíló tárlaton Fotó: Veres Nándor

Noha már ötvenöt vár, városrészlet, templom és más, meghatározó erdélyi épület kicsinyített mását készíttette el a Székelyföldi Legendárium, a helyszűke miatt egyelőre csak tizenkilenc makettet állítottak ki a Székely Támad-vár Telegdy-bástyájában – fejtette ki lapunknak Fazakas Szabolcs, a projekt ötletgazdája.

A tavaly kiállított makettek közül csak párral találkozhatnak ismét a látogatók, a többi újdonságnak számít – ígérte Fazakas, aki szerint azért is volt szükség a megújulásra, hogy a korábbi látogatóiknak is érdemes legyen visszatérni.

A tárlaton immár több udvarhelyi épületet is meg lehet tekinteni,

egyebek mellett a felújítási munkálatok miatt eltakart Tamási Áron Gimnázium kicsinyített mását, ugyanakkor kiállítják a székelyudvarhelyi városháza, a Szent Miklós-hegyi katolikus templom és a belvárosi református templom makettjét is.

{A}

Természetesen Erdély más részeiről is van látnivaló, többek között ilyen a miklósvári Kálnoki-kúria, az árokaljai Bethlen-kastély, a nagyenyedi kollégium, a Boncza-kastély, a dálnoki Gaál-kúria vagy a székelyderzsi erődtemplom is.

Fotó: Veres Nándor

A kiállított makettek kiválasztását az is befolyásolta, hogy meglehetősen sérülékenyek, hiszen az alsó részük a Szejkefürdőn tervezett Mini-Erdély Park domborzatához lett igazítva, ezért könnyedén elhajolhatnak – jegyezte meg Fazakas.

A Székelyföldi legendárium csapata azt tervezte, hogy már idén megnyithatják a Szejkén tervezett Mini-Erdély Parkot, ezért is nem rendezkedtek be korábban a várban – magyarázta az ötletgazda. Végül a szejkei projektet a műemlékvédelmi engedélyek igénylése és a hátralévő munkálatok miatt jövőre halasztották. „A polgármesteri hivatal is felkért, hogy nyissuk meg a kiállítást a várban, de mi is fontosnak tartottuk, hogy az udvarhelyiek, illetve az ide látogatók megtekinthessék a maketteket” – mondta, hozzátéve, hogy jelentős turisztikai jelentősége van a kiállításnak.

Fotó: Veres Nándor

A várban tavaly megnyitott tárlatukat egyébként mintegy 25 ezren látogatták meg – köztük iskolai csoportok, külföldi újságírók, turisták és helybéliek –, idén azonban kevesebb érdeklődőre számítanak a kései nyitás miatt. Fazakas Szabolcs szerint

szeptemberig biztosan megtekinthetők lesznek a makettek,

és már sokan jelezték, hogy csoportosan meglátogatnák a tárlatot.

Fotó: Veres Nándor

Magyarul, románul és angolul is olvasható lesz a tárlaton kiállított makettek rövid leírása, hogy minden turista megérthesse – közölte az ötletgazda. A tájékoztatók egyébként egy forgatható korongokra lesznek kiírva a makettek előtt, hogy ne legyen gond abból, hogy melyik nyelven írták ki először – jegyezte meg. „Már tavaly is ezt a megoldást alkalmaztuk, és jó visszajelzéseket kaptunk” – fogalmazott. Kedden egyébként még nagyban zajlott a bástya berendezése, csütörtök déltől viszont már várják a látogatókat.