Szociális konyhával látnák el a közösségi központot Muzsnában

Kosztolányi Kata 2018. július 10., 18:42

Közösségi teret, azon belül szociális konyhát álmodott meg a székelymuzsnai, de Székelyderzsre is kiterjedő tevékenységi körrel rendelkező Viharsarok Egyesület.

Az épületet negyvenkilenc évre vették bérbe az önkormányzattól. Először a felújításnak fognak neki Fotó: Kosztolányi Kata

A 2003-ban alakult egyesület célja az önzetlen segítségnyújtás, környezetvédelem, a kultúra és hagyományok felkarolása. Emellett a falugondnokságot is felvállalta, amely tulajdonképpen egy szállítással, tanácsadással, háztartással, ügyintézéssel kapcsolatos komplex segítségnyújtás elsősorban egyedül élő idősek, sérültek és rászoruló családok számára, mindig a helyi igények, szükségletek függvényében.

Általában a falugondnoknak az ötszáz főnél kisebb létszámú településeken van létjogosultsága, és az önkormányzat alkalmazottja, jelen esetben azonban három önkéntes látja el a feladatokat. Szolgáltatásaik kiterjednek például a számlabefizetésre, kérelemírásra, számítógépes kapcsolattartásra, orvoshoz szállításra, gyógyszerbeszerzésre, élelemvásárlásra. A felsoroltak körét szélesítendő született meg az elképzelés, és

2016 nyarán egy negyvenkilenc évre szóló koncessziós szerződést kötöttek a polgármesteri hivatal régi épületére, hogy közösségi, szolgáltatói és foglalkoztatói teret hozzanak létre.

Ez a kiöregedőfélben lévő falu lakosságának kilencven százalékát érintő szociális tevékenységeken túl egyben információáramoltatásra is szolgálna.

Fotó: Kosztolányi Kata

A központba kerülne többek között a rendelőszoba, hiszen hetente egyszer száll ki doktor a faluba. Helyet kapna benne egy klubterem, lehetőséget nyújtva a helybéliek találkozására, rendszeres kulturális programok lebonyolítására. Az udvarra szelektív hulladéklerakót terveznek, de a különféle adományok kiosztására szintén elkelne egy külön helyiség. Közösségi használatra gyógynövényszárítót, kemencét, mosodát is létrehoznának.

Egy másik fontos pillér a szociális konyha lesz, amely közétkeztetésnek, a helyi rendezvényekre való élelem előállításának, értékesítésre szánt befőzéseknek adna helyet,

ugyanakkor az ételkihordást is innen oldanák meg az idősek számára. Előbb azonban a kétszáz négyzetméteres ingatlant kell rendbe szedni: egyelőre a tetőt sikerült kijavítani a saját pénzalapjukból. Az önkormányzat részéről az az ígéret, hogy a felújítás költségeit leírják a bérből.

{A}

„A belső teret pályázat útján alakítanánk ki, a felszereléseket is ezúton szerezzük be. Már sok mindenünk van, például a székeket egy felajánlás folytán kaptuk meg jelképes áron. A konyha azonban egy nagyobb összegű beruházás lesz. Mikor belefogtunk, egy-két évet jósoltam magunknak, de nem gondoltam, hogy ekkora nehézségekbe ütközünk. A legnagyobb problémát a kivitelezéshez szükséges szakemberhiány jelenti” – nyilatkozta Nemes Anna Borbála, a Viharsarok Egyesület elnöke, aki egyúttal fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a közművelődési, egészségügyi, szociális szolgáltatások mellett a foglalkoztatás lenne a másik cél.

Szeretnénk itt munkahelyeket teremteni, ugyanakkor turisztikai távlatokban is gondolkodni kell, ami fenntarthatóvá teszi az egészet

– összegzett a székelymuzsnai Viharsarok Egyesület elnöke.