„Kierőszakolná” a román jelképek iránti tiszteletet a honatya

Bíró Blanka 2018. július 10., 21:12

Felháborodott Gheorghe Baciu, a Népi Mozgalom Párt bodzafordulói szenátora, amiért a kormánypárt leszavazta a büntetőtörvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatait. A politikus azt szerette volna, ha újra bűncselekménynek minősítik a román nemzeti jelképek nyilvános megsértését. 

Felvonás előtt a 28 négyzetméteres román zászló Csíkszeredában 2015 júniusában Fotó: Veres Nándor

Mint a szenátor emlékeztet, a román lobogó, a nemzeti ünnep, a himnusz, vagy címer megsértése 2014-ig bűncselekménynek minősült, ám utána kikerült a büntetőtörvénykönyv hatálya alól. Baciu most szerette volna ezt „korrigálni”, mert – megfogalmazása szerint – a román nemzeti jelképek tisztelete „mesterséges lélegeztetésre” szorul.

Gheorghe Baciu szerint felháborító, hogy a hatalom politikusai figyelmen kívül hagyták ezt a fontos nemzeti ügyet. Úgy fogalmaz, hogy amióta ez kikerült a Btk.-ból,

a román trikolórt és himnuszt folyamatosan sértegetik az ország „bizonyos régióiban”,

az önkormányzati vezetők figyelmen kívül hagyják az állam jelképeit, nem tűzik ki a zászlót, és bár törvénytelenséget követnek el, ezért csak pénzbírságot kapnak, amit szemrebbenés nélkül kifizetnek.

{A}

Felidézi, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz is kérdést intézett ez ügyben, és erre Carmen Dan válaszolt, aki igazat adott neki abban, hogy bűncselekménynek kellene minősíteni a román nemzeti jelképek „sértegetését”. Erre a válaszra hivatkozva kérte a büntetőtörvénykönyv módosítását, ám a különbizottság tagjai érveit félreseperték, és

indítványát visszautasították,

szerinte csak azért, mert ellenzéki.

A román állam jelképei megsértésének bűncselekménnyé nyilvánításával többször is próbálkoztak már a román politikusok. Két évvel ezelőtt a szociáldemokrata párti képviselők kezdeményezték a Btk. ez irányú módosítását, a javaslat Románia jelképeinek nyilvános megsértését egytől három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta volna. Akkor is az volt az indok, hogy vannak állampolgárok, akik gyásznapnak tekintik Románia nemzeti ünnepét.